15:03 / 05.09.2021.

Autor: Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Vrijeme idealno za korove, ali ne navodnjavate li - ne i za sadnju špinata i salate

Ivana Čavlina Tomašević

Ivana Čavlina Tomašević

Foto: HRT / HRT

Sljedećih će dana prevladavati stabilne vremenske prilike. Bit će većinom suho, te toplo, pa i vrlo toplo, ponegdje i vruće.

Toplina će pogodovati dozrijevanju povrća i preostalog voća, primjerice jabuka i grožđa. Berba ranih sorti grožđa je na Jadranu već započela.

Radovi poput sjetve špinata ili sadnje zelene salate za zimu morat će pričekati
sljedeću kišu, koje u idućim danima u dovoljnoj količini nema na vidiku. Svaka kap bi u ovim sušnim uvjetima zlata vrijedila. Plodove trenutno daju samo one biljke koje su se u proteklom razdoblju uporno navodnjavale te se i dalje navodnjavaju. Nažalost, za korove su vremenski uvjeti idealni i poljoprivrednici se stalno bore s njima. Posebno je veliki problem ambrozija koja je trenutno u cvatu, a intenzivnom rastu svih korova pogodovat će i toplo tlo.

Temperatura sjetvenog sloja, odnosno na oko 10 cm dubine, vjerojatno će biti od 16 do 20 °C na kopnu te oko 25 °C uz obalu, na otocima i malo viša.

Da rujansko vrijeme može biti ugodno i povoljno, svjedočit ćemo već ovih dana. Iako smo u razdoblju koje je na izmaku ljeta, moći će se neometano raditi na otvorenom, planirati berba, zaštita u danima bez vjetra i naravno, sada već i spremanje zrelih plodova u zimnicu.


Osim ove agrometeorološke prognoze iz "Plodova zemlje", cijela emisija vidljiva je nedjeljom poslijepodne na HTV1 te navečer na HTV4, a i kasnije u arhivi na HRTi platformi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!