15:00 / 17.10.2021.

Autor: Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Povoljno vrijeme za radove, ali i dalje prijeti mraz

Ivana Čavlina Tomašević

Ivana Čavlina Tomašević

Foto: HTV / HRT

Pred nama su mnogima lijepi jesenski dani. Veći dio tjedna prevladavat će suho, a pokoji dan i iznadprosječno toplo vrijeme. Najviša temperatura zraka će sredinom tjedna u gotovo cijeloj zemlji biti iznad 20 °C.

Toplo vrijeme će poticati rast i razvoj biljaka, a bit će i ugodno za radove na poljima i u vrtovima. Treba iskoristiti takve jesenske dane jer se trajanje radova na otvorenom ionako skraćuje zbog sve manje sunčevog svjetla.

Zbog jutarnje hladnoće će trebati biti na oprezu u prvom dijelu tjedna. Temperatura zraka na 5 cm visine se u kopnenim predjelima spustit će se ispod točke smrzavanja, pa će poljoprivrednici sigurno zatvarati staklenike i plastenike, ali i folijom prekriti osjetljive biljke.

Sljedeća promjena vremena moguća je u drugom dijelu tjedna. Da vas ne iznenadi jače pogoršanje i ne prekine radove - pratite dnevne prognoze,
osim na internetskim stranicama DHMZ-a i na mnogobrojnim medijskim platformama HRT-a, uključujući i HRT METEO aplikaciju za pametne mobilne telefone.

Temperatura tla na 10 cm dubine vjerojatno će biti od 7 do 10 °C na kopnu te od 13 do 17 °C na Jadranu. Tlo je od protekle kiše još uvijek vlažno. Toplo vrijeme idućih dana će ga prosušiti, pa će biti spremno za pripremu za jesensku sjetvu, a ponegdje i za početak sjetve.

Povoljno vrijeme idućih dana iskoristite i za uređenje maslinika, voćnjaka, skupljanje lišća, a možda i za posjet šumi. Naime, nakon posljednje kiše šume su bogate gljivama, a suho i sunčano vrijeme pomoći će za pronalazak tih šumskih blagodati.

 

Osim ove agrometeorološke prognoze iz "Plodova zemlje", cijela emisija vidljiva je nedjeljom poslijepodne na HTV1 te navečer na HTV4, a i kasnije u arhivi na HRTi platformi.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!