I u petak ponegdje kiša, na jugu lokalno i obilnija

04.11.2021.

19:21

Autor: Krunoslav Mikec, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Krunoslav Mikec

Krunoslav Mikec

Foto: HTV / HRT

"Nakon uz južinu neuobičajeno toplog četvrtka - od petka niža temperatura, na Jadranu i česta bura, uglavnom podno Velebita i jaka, osobito u subotu. Pritom i dalje dosta oblaka te povremena mjestimična kiša - u petak uglavnom u istočnim i posebice južnim krajevima, gdje će je često biti i tijekom vikenda, a u ponedjeljak je kiša moguća u većini Hrvatske.

Od utorka je pak povećana vjerojatnost za uglavnom suho vrijeme, na Jadranu i pretežno sunčano s burom, ali po nizinama kopnenog područja često maglovito.
", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Krunoslavova detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te analize prošlih mjeseci i sezona, od kojih je posljednja:

I u petak ponegdje kiša, na jugu lokalno i obilnija

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: "Petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti oblačan te zamjetno svježiji od četvrtka. Povremeno treba računati na kišu, a zapuhat će slab i umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Temperatura zraka bit će od 7 do 12 °C.

U središnjoj Hrvatskoj manje oblaka, posebno u prvom dijelu dana, pri čemu mjestimice u jutarnjim satima može biti magle. Ponegdje je malo kiše moguće u noći i ujutro te potom poslijepodne. Jutarnja temperatura zraka između 3 i 6 °C, a najviša dnevna od 10 do 12 °C. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni.

Sjeveroistočnjak i u gorskoj Hrvatskoj. Na sjevernom pak Jadranu zapuhat će bura koja će prema kraju dana jačati, posebno podno Velebita. Pritom na obali i otocima dosta sunčanog vremena, a u Gorskom kotaru i Lici pretežno oblačno uz mogućnost za mjestimice malo kiše, u noći na subotu u najvišem gorju i snijega. Dnevna temperatura ondje od 7 do 11 °C, a u Istri i Hrvatskom primorju između 15 i 18 °C.

U Dalmaciji podjednako toplo kao u četvrtak. Uz to, i dalje uglavnom oblačno, ponegdje s kišom, a većinom na sjeveru i na otocima sa sunčanim razdobljima. Vjetar će okrenuti na sjeverozapadni pa na buru uz malo do umjereno valovito more.

Na krajnjem jugu naše zemlje prevladavat će oblačno uz povremenu kišu pa i u obliku pljuskova s grmljavinom koji lokalno mogu biti izraženiji, i to u noći i ujutro te ponovno prema kraju dana. Jugo će oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak i buru, a temperatura zraka danju će biti oko 20 °C."

I sljedećih dana promjenjivo


"Idućih dana na kopnu još dosta oblaka uz mjestimičnu kišu posebice u ponedjeljak. No, malo je kiše ponegdje moguće i u nedjelju, uglavnom u gorju i u subotu u noći i ujutro. Temperatura zraka podjednaka kao u petak.

Na Jadranu od nedjelje u prosjeku malo toplije nego u subotu. Pritom će subotu obilježiti bura, uglavnom podno Velebita jaka s olujnim udarima, a u Dalmaciji još mjestimična kiša koja je u nedjelju i ponedjeljak moguća i na sjevernom Jadranu.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK
-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!