Listopad mnoge razočarao, a i dugoročne prognoze izvarao

01.11.2021.

01:30

Autor: Zoran Vakula

preliminarna meteoanaliza listopada 2021.

preliminarna meteoanaliza listopada 2021.

Foto: HTV / DHMZ/HRT

U ovogodišnjem smo listopadu spoznali raznolika lica jeseni - od topline, na neke dane čak i rekordne za doba godine, do hladnoće, te od vrlo suhoga vremena do čak vrlo kišnoga. Unatoč tome, kao i prognozi u većini Hrvatske vjerojatno ne odviše topla sljedeća 2 mjeseca - i ova godina diljem Lijepe naše bit će među toplijima u povijesti mjerenja. Srećom za mnoge, vjerojatno ne među njih 10, kakve su bile prošle. Barem ne na našem lokalnom nivou.

No, na globalnom je priča prilično drukčija. O tome je posebno priopćenje objavila i Svjetska meteorološka organizacija - povodom nove UN-ove klimatske konferencije u Glasgowu. O stanju klime, dosadašnjim klimatskim dogovorima i još nekim klimazanimljivostima može se spoznati i putom dokumentarca "Naš planet i klima" na HRT3.

Listopad barem malo hladniji od prosjeka, ponegdje i više

Premda su posljednji listopadski dani ponegdje bili topli kao rijetko kada u povijesti mjerenja potkraj listopada, kao primjerice u Dubrovniku; i početkom mjeseca je mjestimice u kopnenom području nadmašena dosadašnja rekordno visoka temperatura zraka na neke nadnevke - listopad je ipak diljem Hrvatske bio barem malo hladniji od prosječnoga, a ponegdje i više. Barem prema preliminarnoj analizi srednje mjesečne temperature zraka na glavnim meteorološkim postajama DHMZ-a. Naravno, kao i uvijek, konačni sud i službene klimatološke ocjene dat će nakon detaljne analize klimatolozi DHMZ-a.

No, trenutačno djeluje da će ovogodišnji listopad za temperaturu dobiti ocjene većinom "hladan", rjeđe ponegdje "normalan", kao primjerice u već spominjanom Dubrovniku, te u Rijeci. Odstupanja od srednjaka iz klimatološkog razdoblja 1981.-2010. godina bit će većinom od -2 do 0 °C, što će ovogodišnji listopad u većini hrvatskih krajeva svrstati među hladnije u posljednjih desetak godina.

Kojekakve listopadske količine oborine

Zbog ukupne količine oborine ovaj će listopad dobiti uistinu raznolike ocjene jer je zabilježen i znatniji višak oborine u odnosu na prosjek, a i znatniji manjak. Stoga će klimatološka ocjena vjerojatno biti od "vrlo sušno", u primjerice Senju, do "vrlo kišno", u primjerice Sisku i Komiži. No, zanimljivo je primijetiti kako će na većini uobičajenih predstavnika pojedinih regija u kojima živi ponajviše stanovnika - u Osijeku, Zagrebu, Gospiću, Kninu, Splitu i Dubrovniku - listopad prema ukupnoj količini oborine vjerojatno dobiti ocjenu "normalan".

Od siječnja do listopada - još uvijek razmjerno toplo i suho

Unatoč listopadskom manjku topline u odnosu na uobičajenu, kao i još uvijek mnogima u sjećanju prohladnog travnja, ponegdje i svibnja - srednja temperatura zraka prvih 10 mjeseci ove godine i dalje je diljem Hrvatske među 20 najviših u povijesti mjerenja.

Za razliku od tog temperaturnog "viška" - u ukupnoj količini oborine dosadašnjeg dijela godine i dalje se u većini Hrvatske bilježi "manjak", ali ne više jako velik - uglavnom manji od 25 % u odnosu na prosjek. Štoviše, u Dubrovniku, vjerojatno i još ponegdje, postoji i mali "višak" količine oborine u usporedbi s prosjekom za prvih 10 mjeseci.

preliminarna meteoanaliza od siječnja do listopada 2021.

preliminarna meteoanaliza od siječnja do listopada 2021.

Foto: HTV / DHMZ/HRT

Prognoze za sljedeće mjesece nisu postojane, a ni jako pouzdane

Za razliku od mnogobrojnih prošlih dugoročnih prognoza do ljeta 2021. godine - ove za sljedeće mjesece nisu jako postojane. Rezultati izračuna razlikuju se iz mjeseca u mjesec kad se gledaju pozitivna/negativna odstupanja od prosjeka, pri čemu prognoze vjerojatnosti tih odstupanja nisu velike. Uostalom, i ovaj je listopad dokaz nedovoljne pouzdanosti dugoročnih prognoza. Dosadašnji izračuni - čak i posljednji u rujnu - upućivali su na povećanu vjerojatnost barem malog pozitivnog odstupanja srednje listopadske temperature zraka od prosjeka, a dogodilo se negativno odstupanje, ponegdje i znatnije. Stoga se još jednom potvrdilo kako su dugoročne vremenske prognoze izazovno područje znanosti u kojem još ima puno prostora za napredak.

COP 26 - nova klimatska konferencija

preliminarno izvješće Svjetske meteorološke organizacije o stanju globalne klime u 2021. godini

preliminarno izvješće Svjetske meteorološke organizacije o stanju globalne klime u 2021. godini

Foto: HTV / SMO/HRT

A prostora za napredak itekako ima u dogovaranjima svjetskih čelnika i moćnika s ciljem ublažavanja daljnjeg onečišćenje našeg planeta i smanjivanja ljudskog djelovanje na svijet koji nas okružuje kako bi prirodi dali mogućnost približavanja "normalnijem" stanju od postojećeg. Ono je na globalnom nivou daleko od "normalnog". Uostalom, to se vidi i iz najnovijeg preliminarnog izvještaja Svjetske meteorološke organizacije o stanju klime u svijetu u 2021. godini. Posljednjih 7 godina na globalnom su nivou najtoplije u znanoj povijesti mjerenja.

A "nenormalno" stanje globalne klime vidljivo je i iz čestih vijesti o kojekakvim meteoekstremima po svijetu, kao i iz mnogobrojnih dokumentarnih filmova. Jedan od novijih mogao se pogledati u nedjelju poslijepodne na HRT3. I još uvijek može na HRTi platformi - "Naš planet i klima".

Klima nam se klima!
Priroda teži ravnoteži! Je li i ljudska civilizacija?

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!