Meteorološka Noć knjige 2023.

21.04.2023.

Zadnja izmjena 14:10

Autor: "Dobro jutro, Hrvatska", ZV

nova knjiga "Dnevnik - kronika (1877. - 1884.)" fra Blaža Marije Kuliera

nova knjiga "Dnevnik - kronika (1877. - 1884.)" fra Blaža Marije Kuliera

Foto: HTV / HRT

Kao i mnogobrojne prošle - i ove je godine Noć knjige obilježila i knjižnica Državnog hidrometeorološkog zavoda! Naravno, na meteorološki način. I to ne samo prigodnim propitivanjem umjetne inteligencije - glavne ovogodišnje teme, nego i promocijom meteoroloških knjiga pa čak i izložbom karikatura na temu meteorologije.

Galerija
Ivanka Mihovilić, Foto: Dobro jutro, Hrvatska/HRT
Davorin Trgovčević, dopredsjednik Hrvatskog društva karikaturista, Foto: Dobro jutro, Hrvatska/HRTizložba "Meteorologija u karikaturi" u DHMZ-u, Foto: Dobro jutro, Hrvatska/HRTZlata Mück Sušec i Zoran Vakula, Foto: Dobro jutro, Hrvatska/HRTmeteoslikovnice "Vremenaste priče" Zorana Vakule i Nika Titanika, Foto: Dobro jutro, Hrvatska/HRTnova knjiga "Dnevnik - kronika (1877. - 1884.)" fra Blaža Marije Kuliera, Foto: HTV/HRT

Na manifestaciji "Noć knjige 2023." u dijelu programa pod naslovom "Meteorolozi o umjetnoj inteligenciji" govorili su Ivančica Mihovilić "Od Galateje do Sophije – strojevi žele proći ispod duge", Ivana Marinović "Samo se srcem dobro vidi – bitno je robotu nevidljivo!", Tanja Likso "Umjetna inteligencija u službi ljepote", Kristina Jazvo "Gdje je nestao čovjek?", Žarko Malić "Umjetna", Tatjana Vujnović "Kako AI „vidi“ moja posebna mjesta?", Petra Sviličić "Deset Zagorkinih citata", Ivana Sakač "Gdje je nestao čovjek?" i Iris Odak Plenković "Električne misli".

Izložba meteokarikatura


Davorin Trgovčević, dopredsjednik Hrvatskog društva karikaturista otvorio je izložbu "Meteorologija u karikaturi", koja će ostati u trajnom postavu u prostorima DHMZ-a na zagrebačkim Ravnicama. Izložba je dio one koja se 2018. godine održala u Galeriji Klovićevi dvori i nastavila na internetskim stranicama HRT-a.


"Dnevnik - Kronika (1877. - 1884.)"


U okviru manifestacije održana je i hrvatska pretpromocija knjige "Dnevnik - kronika (1877. - 1884.)" fra Blaža Marije Kuliera, koju ju nedavno objavio Franjevački samostan Duha Svetoga iz Fojnice. Knjiga je specifična ne samo zbog dnevnika važnijih događaja toga vremena u Fojnici pa i šire, nego i po svojevrsnom meteorološkom dnevniku - gotovo svakodnevnim bilješkama motrenja vremena i mjerenja temperature zraka na više mjesta unutar samostana, koje je obavljao fra Blaž Marija Kulier. Njegovi podaci usporedivi su s podacima sa službenih meteoroloških postaja toga vremena na ovim prostorima.


"Vremenaste priče"


Također, na "Noći knjige 2023." u DHMZ-u predstavljene su i dosadašnje meteoslikovnice iz serije "Vremenaste priče": "Vjetropirasta", "Oblačasta", "Sunčasta", "Pahuljasta" i najnovija "Kapljičasta", koje je ilustrirao Nik Titanik prema tekstu Zorana Vakule. Zanimljivo je spomenuti kako "Sunčasta" i "Pahuljasta" već postoje i kao kazališne predstave Malog teatra, a od 16. svibnja 2023. godine život na kazališnim daskama počet će i ostale meteoslikovnice - u obliku predstave za djecu "Vremenaste igre".


Još neke zanimljive informacije o obilježavanju "Noći knjige 2023." u DHMZ-u mogu se saznati i zahvaljujući reporterskog javljanja Zlate Mück Sušec u emisiju "Dobro jutro, Hrvatska".


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!