U petak barem djelomice sunčano, mjestimice i vruće, ali i pljuskovi

02.06.2022.

22:48

Autor: Krunoslav Mikec, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Krunoslav Mikec

Krunoslav Mikec

Foto: Vrijeme / HRT

"Nakon pretežno sunčanog i vrlo toplog, ponegdje i vrućeg i nestabilnog četvrtka, slijedi podjednaki petak. Pritom će biti više oblaka uz malo kiše ili pljuskove u noći i ujutro te zatim popodne i navečer.

Veći dio vikenda bit će također uglavnom sunčan i vruć, mnogima i sparan, a potkraj nedjelje sa sjeverozapada stižu oblaci i kiša na koju povremeno treba računati i početkom tjedna, kada će temperatura biti malo niža. U ponedjeljak je na sjevernom Jadranu moguć poneki neverin. Prema sredini sljedećeg tjedna manja vjerojatnost za kišu, uz sjeveroistočni vjetar, na moru uz buru koja će zapuhati od ponedjeljka, i to najprije na sjevernom Jadranu", sažeta jje tjedna prognoza koju je za kratku emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Detaljniju prognozu za sljedeće dane za nautičare i ostale koji plove za "Regionalni dnevnik" četvrtkom pripremila je Lidija Fuštar, dipl. ing. iz splitskog Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a:


U nastavku slijedi Krunoslavova detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U petak barem djelomice sunčano, mjestimice i vruće, ali i pljuskovi

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: "Petak će na istoku Hrvatske biti djelomice sunčan uz više oblaka u noći i ujutro te posebice navečer, pri čemu mjestimice može pasti malo kiše, odnosno mogući su lokalni pljuskovi. Ujutrodi je pak uz rijeke moguća kratkotrajna magle. Najviša temperatura oko 30 °C. Mjestimice će puhati umjeren istočni i jugoistočni vjetar.

Umjerene će, povremeno potkraj dana i povećane naoblake biti i u središnjoj Hrvatskoj, također uz mogućnost za pokoji pljusak ili poneku kap kiše. Temperatura će od jutarnjih 14 do 18 °C danju porasti do vrijednosti između 27 i 30 °C. Ponegdje će puhati umjeren jugoistočnjak.

U gorju i na sjevernom Jadranu danju većinom slab i umjeren jugozapadni vjetar, na moru i sjeverozapadni, a samo će u noći i ujutro uz obalu biti bure, podno Velebita na udare moguće i jake. Bit će više oblaka nego u četvrtak, samo mjestimice uz malo kiše ili pokoji pljusak, a ujutro je u gorskoj Hrvatskoj moguća mjestimična magla. Temperatura danju između 26 i 31 °C.

U većem dijelu Dalmacije uglavnom sunčano, iako povremeno uz umjerenu naoblaku, posebice tijekom poslijepodneva i večeri. Od sredine dana puhat će jugozapadnjak i sjeverozapadnjak te će biti vruće i sparno s najvišom temperaturom između 29 i 33 °C.

Podjednaka temperatura zraka i na krajnjem jugu Lijepe Naše. Petak će obilježiti većinom sunčano vrijeme uz porast naoblake u drugom dijelu dana. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i zapadni te sjeverozapadni uz malo, na otvorenom mjestimice umjereno valovito more."

I dalje mogućnost pljuskova


"U dane vikenda u unutrašnjosti pretežno sunčano te vruće i sparno, mjestimice uz mogućnost za pokoji pljusak. Kiša je, uz jače naoblačenje, izgledna potkraj nedjelje te povremeno u ponedjeljak, kada će se malo sniziti temperatura zraka.

Na Jadranu će prevladavati sunčano, vruće i sparno. Potkraj nedjelje te u ponedjeljak više oblaka uz mogućnost za neverine uglavnom samo na sjevernom Jadranu. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i sjeverozapadni, a u ponedjeljak će zapuhati bura, najprije na sjevernom dijelu, gdje će stoga vrućina malo popustiti.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!