O prosječno toplom i razmjerno suhom proljeću i prognozi za sezonu sljedeću

01.06.2022.

00:08

Autor: Zoran Vakula

preliminarna analiza temperature i oborine za proljeće 2022.

preliminarna analiza temperature i oborine za proljeće 2022.

Foto: DHMZ/HTV / HRT

Za ljubitelje meteoroloških analiza i klimatoloških ocjena - u očekivanju skorih službenih klimatologa DHMZ-a - u nastavku slijede neke zanimljivosti ovogodišnjeg prosječno toplog i razmjerno suhog proljeća, unatoč povremeno lokalno i obilnijim pljuskovima. A i trenutačno najvjerojatnija sezonska prognoza iznadprosječno toplog i većinom sušnog ljeta...

Galerija
ukupna količina oborine u svibnju 2022., Foto: DHMZ/HTV/HRT
odstupanje temperature zraka od prosječne i ekstremne za Zagreb u svibnju, Foto: DHMZ/HTV/HRTodstupanje temperature zraka od prosječne i ekstremne za Split u svibnju, Foto: DHMZ/HTV/HRTsažeta preliminarna analiza temperature i oborine za svibanj 2022., Foto: DHMZ/HTV/HRTsažeta analiza temperature i oborine za travanj 2022., Foto: DHMZ/HTV/HRTsažeta analiza temperature i oborine za ožujak 2022., Foto: DHMZ/HTV/HRT

Naravno, najprije valja spomenuti kako se zbog jednostavnosti računanja u klimatologiji proljeće smatra razdoblje od 1. ožujka do 31. svibnja, a ljeto od 1. lipnja do 31. kolovoza.

Proljeće prosječno toplo i razmjerno suho

I ovo je prosječno toplo i razmjerno suho proljeće pokazalo prilično dobru pouzdanost dugoročnih prognoza srednje temperature zraka. I to opet bolju onu za cijelo tromjesečje u usporedbi s prognozama po mjesecima, koje su početkom veljače upućivale na povećanu vjerojatnost da će sva tri mjeseca biti barem malo toplija od prosjeka.

No, srednja temperatura zraka ožujka u većini je Hrvatske bila malo niža od višegodišnjeg srednjaka. Premda je sunčanih sati bilo više od prosjeka. Podjednako se dogodilo i u travnju. Ipak, "čast" sezonskih prognoza sačuvao je svibanj, koji je na većini meteoroloških postaja DHMZ-a među 10 najtoplijih u povijesti mjerenja, u mnogim mjestima čak i među 5. Preliminarne neslužbene analize upućuju na srednju temperaturu zraka uglavnom 2 °C višu od prosjeka, pa će klimatološke ocjene vjerojatno biti "toplo" i "vrlo toplo".

Novi dnevni temperaturni rekordi u svibnju u Maksimiru

Nova apsolutno najviša temperatura zraka nije izmjerena, ali jesu rekordi za neke dane. Primjerice, 20. i 21. svibnja izmjerena je rekordno visoka najviša dnevna temperatura zraka na te dane u godini, a zanimljivo je primijetiti kako je čak 7 dana temperatura zraka bila viša od 29 °C. Više od toga bilo je samo 1958. godine.

No, u posljednju svibanjsku nedjelju izmjerena je i rekordno niska najviša dnevna temperatura zraka na dan 29. svibnja - samo 12,6 °C.

Rekordno visoke vrijednosti zabilježene su i kod najniže dnevne temperature zraka, i to čak 5 dana: 13., 17., 21., 22., i 23. svibnja! Koliko nam je neuobičajeno toplo bilo tijekom noći i jutra svjedoči i podatak da je samo u svibnju 2018. bilo više dana nego ove godine s najnižom temperaturom zraka 15 °C i višom.

U većini krajeva manjak oborine

Unatoč ponegdje "kišnom", čak i "vrlo kišnom" travnju, pa i lokalnom višku oborine u odnosu na prosjek u svibnju, primjerice u Osijeku, zbog većinom zamjetnom nedostatku oborine u ožujku ukupna sezonska količina oborine u većini je Hrvatske osjetno manja od uobičajene pa će najčešće klimatološke ocjene vjerojatno biti "sušno" i "vrlo sušno".

Ljeto sušno i iznadprosječno toplo?!

Sudeći prema dugoročnim prognozama i sljedećih ćemo se mjeseci u većini krajeva "boriti" sa sušom. A suočit ćemo se i s iznadprosječno visokom srednjom temperaturom zraka - i sezonskom - i vrlo vjerojatno, ali ne i sigurno - i svakog od ljetnih mjeseci. Pritom, naravno, osim toplinskih valova koji mogu djelovati na zdravlje - za očekivati je i povremena hladnija razdoblja, kao i povremene lokalno izraženije pljuskove, vjerojatno i olujna nevremena. No, u sezonskim prognozama nije pouzdano prognozirati njihovu učestalost i intenzitet. Još neki detalji o prognozi za ovo ljeto mogu se spoznati u službenoj sezonskoj prognozi DHMZ-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!