Tlaka i temperature novi prikaz kao svojevrsni vremenski putokaz

15.04.2022.

00:41

Autor: Zoran Vakula

grafikon prognoze prizemnog tlaka zraka i temperature na oko 1,5 km

grafikon prognoze prizemnog tlaka zraka i temperature na oko 1,5 km

Foto: HTV/DHMZ / HRT

Zahvaljujući nastavku višedesetljetne uspješne suradnje HRT-a i DHMZ-a - od četvrtka navečer se, kao svojevrsni dar povodom Uskrsa, u cilju još detaljnijeg i razumljivijeg predočavanja meteoroloških informacija - u emisiji "Vrijeme" nakon "Dnevnika" u 19 sati počeo pojavljivati novi "proizvod" - grafikon sa sedmodnevnom prognozom prizemnog tlaka zraka (hPa) svedenog na morsku razinu i temperature zraka (°C) na oko 1,5 km visine - točnije i meteorološki stručnije - na izobarnoj plohi 850 hPa.

Na grafikonu je u isto vrijeme vidljiv prognozirani hod prizemnog tlaka zraka u nekom mjestu sveden na nivo mora kako bi bio lakše usporediv s drugim mjestima različite nadmorske visine, kao i dotok toplijeg/hladnijeg zraka iznad tog mjesta, koji je označen toplijim (svijetlijim) bojama, odnosno hladnijim (tamnijim) bojama.
Temperatura zraka na izobarnoj plohi 850 hPa, koja se najčešće pojavljuje na visini oko 1,5 km iznad tla, predstavlja temperaturu zračne mase u nižim slojevima atmosfere dovoljno nisku da djeluje na prizemnu temperaturu zraka, ali istodobno i dovoljno visoku da ne postoji zamjetnija dnevna varijacija kao kod prizemne temperature.

Naravno, pritom se, osim zorne televizičnosti, gledateljstvo dodatno podučava meteorologiji.

Primjerice, dotok hladnijeg zraka najčešće je povezan s porastom prizemnog tlaka, koji u većini atmosferskih situacija prati sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na Jadranu bura, a dotok toplijeg zraka uglavnom prati pad prizemnog tlaka zraka, često i južina - jugozapadni i južni vjetar te jugo.

Osim u emisijama "Vrijeme" nakon "Dnevnika", grafikon će se povremeno pojavljivati i u ostalim emisijama i prilozima s meteorološkim sadržajem na mnogobrojnim medijskim platformama HRT-a, ovisno o odluci službujućeg meteorologa i meteopriči dana i budućeg srednjoročnog razdoblja.

Grafikon je na ideju i zahtjev HRT-a u TriVis - programu za vizualizaciju proizvela tvrtka "Ask" iz Njemačke.

Galerija
grafikon prognoze prizemnog tlaka zraka i temperature na oko 1,5 km, Foto: HTV/DHMZ/HRT
Tomislav Kozarić, Foto: Vrijeme/HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!