Otežana primjena zaštitnih sredstava zbog natopljenih polja i nove kiše

21.05.2023.

19:35

Autor: Petra Sviličić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Petra Sviličić

Petra Sviličić

Foto: Plodovi zemlje / HRT

Neuobičajeno velike količine kiše tijekom svibnja nanijele su štete na poljoprivrednim usjevima i nasadima, koje će se tek zbrajati. Predaha od kiše još uvijek nema.

Iako se atmosfera polako stabilizira i stižu sunčaniji i topliji dani - i dalje će biti lokalnih pljuskova, većinom izraženiji u kontinentalnim krajevima. Sunčaniji dani svakako će se iskoristiti za sanaciju šteta i spašavanje preostalog uroda voća i povrća.

Najviša dnevna temperatura zraka vjerojatno će biti između 22 °C i 25 °C, i to u prvoj polovini razdoblja. Najniže vrijednosti vjerojatno će biti krajem tjedna - u unutrašnjosti između 5 °C i 9 °C, te uzduž Jadrana oko 13 °C.

S obzirom da će temperatura zraka biti viša u odnosu na prethodne dane, stvorit će se uvjeti za razvoj biljnih bolesti i štetnika. Zaštitna sredstva bit će otežano primijeniti, kako zbog mogućih pljuskova, tako i zbog nemogućnosti ulaska mehanizacije u natopljena polja i nasade.

U tlu zasićenom vodom biljkama je jako teško optimalno se razvijati i one su zasigurno ovih dana pod vodnim stresom. Koliko će se usjevi uspjeti spasiti, ovisi o brzini otjecanja vode. Za novu sjetvu potrebno je pričekati da se tlo prosuši. Srednja dnevna temperatura tla u sjetvenom sloju vjerojatno će biti oko 11 °C u gorju, oko 15 °C u nizinama, te oko 20 °C uzduž Jadrana.

Dakle, bez obzira na smirivanje vremena, za planirane radove potrebno je pratiti dnevne prognoze oborine, između ostalog - i u aplikaciji HRT METEO.

Galerija
agrometeorološka prognoza, Foto: Plodovi zemlje/HRT
agrometeorološka prognoza iz Plodova zemlje, Foto: HRT/HRTPetra Sviličić, Foto: Plodovi zemlje/HRTPlodovi zemlje, Foto: HRT/HRTHRT METEO aplikacija, Foto: HRT/HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!