19:14 / 19.12.2021.

Autor: Krunoslav Mikec, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Ponedjeljak još većinom suh pa i sunčan, ali hladniji, rijetko uz oblake

Krunoslav Mikec

Krunoslav Mikec

Foto: HTV / HRT

"Nakon razmjerno hladnog jutra posljednja nedjelja došašća je u većini krajeva imala više proljetna nego zimska obilježja. Ponedjeljak će uglavnom biti hladniji, uz povremeno više oblaka, a samo rijetko su moguće i slabe oborine. Na Jadranu će još samo ponegdje puhati jaka bura.

U nastavku tjedna više oblaka, posebno na Jadranu i u područjima uz Jadran, gdje oborina može biti već u još relativno hladni utorak i srijedu.

Posvuda pak na povremenu kišu, uz južinu i zatopljenje, treba računati od četvrtka. Na Badnjak i Božić promjenjivo s kišom, uz jugo te porast temperature.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Krunoslavova detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te analize prošlih mjeseci i sezona, kao i o klimatskim promjenama i aktualnoj klimatskoj konferenciji u Glasgowu, a i najnovijem uspjehu hrvatskih fotografa:

Ponedjeljak još većinom suh pa i sunčan, ali hladniji, rijetko uz oblake

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: "Ponedjeljak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti većinom sunčan, samo rijetko ujutro s maglom. Prolazno može biti povećane naoblake i mjestimične slabe oborine na granici kiše i snijega. Puhat će sjeverozapadnjak, umjeren, ponegdje i jak, a temperatura danju od 5 do 7 °C.

U središnjoj Hrvatskoj vjetar sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura između -4 i -1 °C, mjestimice s maglom, a danju od 6 do 8 °C. Uz to, i u ponedjeljak dosta sunca, no kao i na istoku, prolazno više oblaka te lokalno može biti kratkotrajnih oborina.

Na sjevernom će Jadranu osim sunčanog vremena, u Istri opet mjestimice biti i magle. Dan će obilježiti bura, umjerena, uglavnom podno Velebita jaka s olujnim udarima. U gorskoj Hrvatskoj također će prevladavati sunčano vrijeme, ujutro rijetko uz maglu. Pritom dnevna temperatura zraka zamjetno niža nego u nedjelju. Primjerice, u Ogulinu i na Plitvičkim jezerima vjerojatno će biti i za 10 °C niža nego u nedjelju. Na sjevernom pak Jadranu danju od 10 do 13 °C.

Hladnije nego u nedjelju i u unutrašnjosti Dalmacije, ujutro mjestimice moguće uz maglu i mraz. Na obali i otocima srednjeg Jadrana najviša temperatura između 12 i 15 °C, uz pretežno sunčano vrijeme, a sjeverozapadni će vjetar okrenuti na buru koja će ponegdje biti jaka.

Na krajnjem jugu Hrvatske u noći i ujutro istočnjak, zatim bura, moguće mjestimice i jaka u drugom dijelu dana. Prevladavat će sunčano s najvišom dnevnom temperaturom od 11 do 15 °C."

Od utorka sve oblačnije

"Od utorka postupno sve više oblaka, osobito u krajevima uz Jadran, gdje je povećana vjerojatnost za oborine već krajem utorka, zatim povremeno i u srijedu te osobito u četvrtak. Jutra hladna, moguće ponegdje s maglom, a najviša temperatura u utorak i srijedu uglavnom niža od 5 °C, u četvrtak uz jugozapadni i južni vjetar ipak malo viša.

Na Jadranu mjestimična kiša na sjevernom dijelu moguće već u utorak te u srijedu, a posebno u četvrtak kada će je biti posvuda. Bura će u utorak oslabjeti, a od srijede će zapuhati jugo koje će jačati te će u četvrtak biti malo toplije.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!