Izvrsne meteofotografije opet u službi hrvatske promocije

02.12.2021.

14:17

Autor: Zoran Vakula

fotografije u kalendaru Svjetske meteorološke organizacije za 2022. godinu

fotografije u kalendaru Svjetske meteorološke organizacije za 2022. godinu

Foto: SMO-WMO / HRT

Nastavlja se promocija Lijepe Naše u kalendarima Svjetske meteorološke organizacije koja je u srijedu objavila pobjednike izbora za kalendar za 2022. godinu.

Tijekom sljedeće godine kojegdje po svijetu od 14 fotografija opet će se moći vidjeti čak 2 hrvatskih autora:

"Updraft" Sandra Punceta

"Glory of the day" Božana Štambuka

a dodatna počasna priznanja dobili su i Šime BarešićDaniel Pavlinović i Viktor Vranić.

Inače, u užem izboru od 60 fotografija za kalendar SMO za 2022. godinu - hrvatskih je bilo čak 10! Kao ni iz jedne druge države!

A u kalendar su, osim iz Hrvatske, po 2 fotografije još samo iz Koreje, te po 1 iz Argentine, Australije, Bangladeša, Bosne i Hercegovine, Burkine Faso, Francuske, Portugala, SAD-a, Slovenije i Urugvaja.


Galerija
"Glory of the day" - hrvatska fotografija u kalendaru SMO za 2022., Foto: Božan Štambuk/SMO-WMO/HRT
"Updraft" - hrvatska fotografija u kalendaru SMO za 2020. godinu, Foto: Sandro Puncet/SMO-WMO/HRT"Shelf cloud in Zadar" - posebno pohvaljena fotografija od strane SMO, Foto: Šime Barešić/SMO-WMO/HRT"Stormy night" - posebno pohvaljena fotografija od strane SMO, Foto: Daniel Pavlinović/SMO-WMO/HRT"A sun halo in Cozumel Mexico" - posebno pohvaljena fotografija od strane SMO, Foto: Viktor Vranić/SMO-WMO/HRTfotografije u kalendaru Svjetske meteorološke organizacije za 2022. godinu, Foto: SMO-WMO/HRT

A nekima bi mogla biti zanimljiva i spoznaja o gotovo redovitoj pojavi fotografija povezanih s Hrvatskom u kalendarima SMO od početka njihovog objavljivanja temeljem natječaja:


2013. - Rus Iakov Kalnin fotografirao je hrvatski motiv


2015. - Danijel Pavlinović na naslovnici, a i na mjesecu svibnju


2016. - Danijel Pavlinović


2017.Ivica Brlić, Daniel Pavlinović i Zoran Stanko


2018.
 - Ivica Brlić, Tin Juginović, Sandro Puncet i Ivan Stulić


2019.Danijel Palčić i Ana Ricov


2020. - Aleksandar Gospić, Miroslava Novak Hranjec i Danijel Palčić

2021.Zrinka Balabanić
Sandro Puncet, te počasno priznanje: Šime Barešić i Mislav Bilić.

Neke od tih fotografija mogle su se vidjeti i u svakodnevno mnogobrojnim emisijama i prilozima s meteorološkim sadržajem na medijskim platformama HRT-a, a i u kalendarima DHMZ-a.


Novi kalendar DHMZ-a, za 2022. godinu, u kojem će se nalaziti izabrane fotografije koje su hrvatski autori slali na natječaj Svjetske meteorološke organizacije objavit će se sljedećih dana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!