Četvrtak većinom sunčan i topao, gdjegod i vruć, ali na kopnu nestabilan

01.06.2022.

18:14

Autor: Krunoslav Mikec, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Krunoslav Mikec

Krunoslav Mikec

Foto: Vrijeme / HRT

"I dok će na Jadranu do kraja tjedna prevladavati sunčano, s najvišom temperaturom zraka oko 30 °C, te uz slab do umjeren jugozapadni, zapadni i sjeverozapadni vjetar, samo u prvom dijelu petka na sjevernom dijelu bura - u kontinentalnom području valja svaki dan računati na lokalne popodnevne pljuskove, u četvrtak ujutro i mjestimičnu maglu. Pritom će i u unutrašnjosti biti sve toplije, za vikend u mnogim krajevima opet vruće i sparno.

Početkom novog tjedna povećava se vjerojatnost za novo osvježenje, češću kišu, na sjevernom dijelu Jadrana i buru.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Krunoslavova detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT

Četvrtak većinom sunčan i razmjerno topao, gdjegod i vruć, ali na kopnu nestabilan

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: "Četvrtak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu početi sunčanim vremenom, ali ponegdje i kratkotrajnom maglom. Poslijepodne pak mjestimice jači razvoj oblaka te pljuskovi s grmljavinom, poglavito na sjeveru te uz gore. Zapuhat će sjeveroistočni vjetar, a temperatura će porasti do najviših dnevnih vrijednosti od 27 do 30 °C.

U središnjoj Hrvatskoj danju od 25 do 29 °C, a ujutro će temperatura biti između 14 i 17 °C. Ujutro može biti mjestimične magle, na sjeveru i povećane naoblake, zatim dosta sunca, no od sredine dana više oblaka te lokalno treba računati na kišu i grmljavinu, moguće i izraženije pljuskove.

Popodnevni su pljuskovi izgledni i u Gorskom kotaru, također lokalno moguće izraženiji. Drugdje u gorskoj Hrvatskoj te na sjevernom Jadranu dan će obilovati suncem. U kotlinama pak ujutro opet može biti magle. Najviša temperatura između 26 i 29 °C, ponegdje uz umjeren jugozapadni vjetar.

Jugozapadnjaka će od sredine dana, uz zapadnjak i sjeverozapadnjak, biti u Dalmaciji, uz prevladavajuće sunčano vrijeme. Najviša temperatura od 27 do 32 °C. More mirno i malo valovito.

Podjednako i uz obalu na krajnjem jugu Hrvatske, a prema otvorenome umjereno valovito, uz umjeren do pojačan zapadni i sjeverozapadni vjetar. I pritom pretežno sunčano, čak i potpuno vedro, s dnevnom temperaturom između 28 i 32 °C."

Do kraja tjedna toplije, ali i dalje ne posvuda suho

"Idućih dana u unutrašnjosti malo toplije, mnogima i sparno. Još neće biti posve stabilno pa su, iako će biti dosta sunca, svaki dan poslijepodne uz manju ili veću vjerojatnost mogući lokalni pljuskovi i grmljavina.

Na Jadranu će i dalje prevladavati sunčano uz slab i umjeren zapadnjak i jugozapadnjak, u petak u prvom dijelu dana na sjevernom dijelu uz buru. Mogućnost za pokoji pljusak postojat će većinom samo u petak u Istri. Dnevna temperatura uglavnom oko 30 °C.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Galerija
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!