I u petak sunce i oblaci, ponegdje i magla, ali i jak vjetar

16.12.2021.

18:06

Autor: Krunoslav Mikec, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Krunoslav Mikec

Krunoslav Mikec

Foto: HTV / HRT

"U petak manje oblaka, više sunca, ponegdje na kopnu uz maglu. Podjednako i u dane vikenda te u prvom dijelu novog tjedna pri čemu je vjerojatnost za maglu ponajveća u nedjelju, ne samo u unutrašnjosti, nego i mjestimice na sjevernom Jadranu. Puhat će bura, u petak i subotu još ponegdje jaka, a u nedjelju će prolazno okrenuti na sjeverozapadnjak. Dnevna temperatura neće se znatnije promijeniti, a jutra bi mogla biti malo hladnija, posebno početkom novog tjedna na kopnu, kada će jutarnji temperaturni "minusi" biti česti.

Na moru bi sredinom sljedećeg tjedna moglo zapuhati jugo, uz porast naoblake i mjestimičnu kišu.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Krunoslavova detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te analize prošlih mjeseci i sezona, kao i o klimatskim promjenama i aktualnoj klimatskoj konferenciji u Glasgowu, a i najnovijem uspjehu hrvatskih fotografa:

I u petak sunce i oblaci, ponegdje i magla, ali i jak vjetar

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: "U prvom dijelu petka će većem dijelu istočne Hrvatske biti pretežno oblačno, mjestimice s maglom, poglavito u Posavini. Poslijepodne česta sunčana razdoblja, osobito na zapadu područja. Bit će relativno vjetrovito uz sjeverozapadni vjetar, a temperatura će danju porasti do oko 7 °C.

U središnjoj Hrvatskoj danju od 8 do 10 °C, a ujutro će temperatura biti između -1 i 2 °C. Pritom većinom sunčano, ponegdje s umjerenom naoblakom, a u noći i ujutro uz mjestimičnu maglu. Puhat će slab i umjeren sjeverni vjetar, na udare ponegdje moguće i jak.

Sjevernog će vjetra biti i u Lici, a na sjevernom Jadranu će puhati bura koja može lokalno podno Velebita imati jake pa i olujne udare. U Istri i prema otvorenome moru okrenut će na sjeverozapadnjak. Prevladavat će sunčano, u Gorskom kotaru i Lici mjestimice s maglom.

Obilje sunčanih sati i u Dalmaciji, uz buru i sjeverni vjetar, koji također mogu imati jake pa i olujne udare. More pritom malo i umjereno valovito, osobito prema otvorenom ponegdje i valovito. Najviša temperatura od 13 do 15 °C, u unutrašnjosti malo niža.

I na krajnjem jugu Hrvatske puhat će umjerena, mjestimice i jaka bura i sjeverni vjetar, uz moguće olujne udare. Uz prevladavajuće sunčano vrijeme temperatura će danju porasti do vrijednosti između 13 i 16 °C."

I u nastavku tjedna stabilno

"Idućih dana na kopnu dosta sunčanog vremena, ali uz promjenjivu naoblaku, u nekim područjima povremeno i maglu, poglavito u nedjelju. Temperatura zraka bez veće promjene, iako bi jutra mogla biti malo hladnija. U subotu te u ponedjeljak puhat će sjeverni i sjeverozapadni vjetar, u nedjelju prolazno zapadni i jugozapadni.

Na Jadranu u subotu i u ponedjeljak i dalje bura, u subotu ponegdje jaka, a u nedjelju će biti sjeverozapadnjaka. Pritom malo hladnije nego u četvrtak i petak te uglavnom sunčano, u nedjelju ponegdje na sjevernom Jadranu moguće s niskom naoblakom i maglom.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!