Ponedjeljak većinom suh, sunčan i danju vrlo topao, ponegdje i vruć

16:57 / 15.05.2022.

Autor: Krunoslav Mikec, dipl. ing. DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Krunoslav Mikec

Krunoslav Mikec

Foto: Vrijeme / HRT

"Na većini Jadrana tijekom novog tjedna obilje sunčanog vremena, uz koje se temperatura zraka neće znatnije mijenjati.

U kopnenom području ponedjeljak podjednako sunčan kao nedjelja, i još malo topliji - najviša temperatura ponegdje će biti 30 °C pa i malo viša. Pritom je popodne na zapadu moguć poneki pljusak.

U utorak gotovo posvuda oblačnije i uglavnom malo manje toplo, u većini kopnenog područja i na sjevernom Jadranu uz čestu kišu, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom.

U srijedu na kopnu još malo svježije uz postupno razvedravanje te umjeren sjeveroistočni vjetar, a na Jadranu će puhati bura, ponegdje jaka s olujnim udarima, posebno podno Velebita.

Od četvrtka većinom sunčano te iz dana u dan toplije.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

A na kraju emisije "Vrijeme" nakon "Dnevnika" dodatno je sažeto komentirao vrijeme sljedećih dana, a i podsjetio na obljetnicu HRT-a te pomrčinu Mjeseca u noći s nedjelje na ponedjeljak:

"Tjedan će početi vedrinom pa u prvim satima ponedjeljka neće biti oblaka koji bi mogli smetati u promatranju pomrčine Mjeseca. Zatim slijedi raznoliko vrijeme. A raznoliki su bili i načini prezentacije vremenskih prognoza od početaka radija i televizije, kojih se povodom obljetnice HRT-a možemo prisjetiti u internetskom Meteokutku HRT-a."


U nastavku slijedi Krunoslavova detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Ponedjeljak većinom suh, sunčan i danju vrlo topao, ponegdje i vruć

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: "U ponedjeljak na istoku Hrvatske uglavnom sunčano. Povremeno može biti umjerene naoblake, mjestimice uz umjeren jugoistočni vjetar. Temperatura zraka ujutro od 9 do 14 °C, a danju oko 30 °C.

Vrlo toplo, mjestimice i vruće i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će puhati slab do umjeren jugozapadnjak i zapadnjak. Poslijepodne, međutim, uz jači razvoj naoblake nije isključen poneki pljusak praćen grmljavinom, poglavito u krajevima uz zapadnu granicu naše domovine.

Pljuskova može biti i u dijelu Gorskoga kotara te unutrašnjosti Istre. Drugdje u gorskoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu pretežno sunčano, ujutro u nekim kotlinama moguće s kratkotrajnom maglom. Puhat će ponegdje umjeren jugozapadnjak, a dnevna temperatura od 24 do 28 °C.

Jugozapadnjaka će sredinom dana biti i u Dalmaciji, gdje će dan obilježiti sunčano vrijeme, uz najvišu dnevnu temperaturu od 25 do 28 °C na obali i otocima te između 27 i 30 °C u unutrašnjosti.

I na krajnjem jugu Lijepe naše podjednaka temperatura, uz obilje sunca. Sredinom dana i poslijepodne puhat će jugozapadni vjetar. More, kao i drugdje, mirno, ponegdje malo valovito."

U utorak promjenjivo pa opet stabilnije

"U utorak u većini unutrašnjosti oblačnije i nestabilno te malo manje toplo nego u ponedjeljak, nerijetko s kišom pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, posebice u noći i ujutro te potom u drugom dijelu dana. Tijekom srijede razvedravanje, no bit će još malo svježije, u srijedu uz povremeno umjeren sjeveroistočni i sjeverni vjetar. U četvrtak pretežno sunčano uz blagi porast temperature.

Na Jadranu će prevladavati sunčano, samo na sjevernom dijelu u utorak prolazno više oblaka uz mogućnost za lokalne pljuskove. Krajem utorka na sjevernom će Jadranu zapuhati bura, u srijedu će se proširiti na cijelu obalu i pojačati. U četvrtak slabljenje bure te okretanje na sjeverozapadni vjetar.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", kao i agrometeorološka prognoza, koju je Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a pripremila za HRT-ove "Plodove zemlje".

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!