Četvrtak većinom suh, vruć, mnogima i sparan, te barem djelomice sunčan

13.07.2022.

17:11

Autor: Krunoslav Mikec, dipl. ing. DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Krunoslav Mikec

Krunoslav Mikec

Foto: Vrijeme / HRT

"Nakon vrlo tople i uglavnom sunčane srijede, u četvrtak još malo viša temperatura pa će u većini Hrvatske biti vruće i sparno, ali znatno manje nego u dijelu zapadne Europe, gdje traje novi toplinski val. Prolazno više oblaka bit će uglavnom u unutrašnjosti, gdje postoji mogućnost i gdjekoje kišne kapi.

U petak podjednako vruće, no nestabilnije, posebice na kopnu prema kraju dana te u noći na subotu, kada su izgledni lokalna kiša i grmljavina. Pljuskovi mjestimice i u subotu, na sjevernom Jadranu i poneki lokalni neverin, te bura, koje će uzduž gotovo cijele obale biti u uglavnom suhu i sunčaniju nedjelju.

I dok će se na Jadranu zadržati vruće, za vikend će se temperatura zraka u većini kopnenog područja uz sjeveroistočni vjetar malo sniziti, a početkom tjedna - uz obilje sunčanog vremena - ponovno porasti."


U nastavku slijedi Krunoslavova detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U četvrtak većinom suho i vruće, mnogima i sparno, te barem djelomice sunčano

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: "Četvrtak će u istočnim područjima Hrvatske biti uglavnom sunčan, uz slab vjetar. Ponegdje umjerena, prolazno moguće i povećana naoblaka, uz malu vjerojatnost za pokoju kap kiše. Najviša temperatura viša od 30 °C, mjestimice i do 33 °C, a najniža jutarnja između 13 i 16 °C.

Podjednake vrijednosti temperature i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će dan, osim vrućine i sparine, obilježiti malo više oblaka nego u srijedu, pri čemu će postojati mogućnost za poneku kap kiše u jutarnjim i prijepodnevnim satima. Popodne će ponegdje zapuhati umjeren jugozapadni vjetar.

Jugozapadnjaka će, kao i sjeverozapadnjaka, od sredine dana biti i mjestimice uz obalu sjevernog Jadrana. Prevladavat će sunčano, u dijelu Gorskog kotara uz prolazno povećanu naoblaku pri čemu samo rijetko može pasti i vrlo malo kiše. Najviša temperatura zraka od 30 do 32 °C, u gorju malo niža. Pritom u gorju jutro podjednako svježe kao u srijedu.

Većinom sunčano, vruće i sparno i u Dalmaciji - najviša temperatura od 29 do 33 °C. Puhat će od sredine dana umjeren jugozapadni i zapadni vjetar, uglavnom na otvorenome i sjeverozapadni.

Na krajnjem jugu Hrvatske vedro, s najvišom temperaturom od 30 do 34 °C, te sredinom dana i popodne jugozapadnjak i zapadnjak, na otvorenome moru i sjeverozapadnjak. More malo, na otvorenom ponegdje umjereno valovito"

I dalje iznadprosječno toplo, ali posvuda ne i stabilno

"U petak na kopnu i dalje vruće i sparno. Potkraj dana, u noći na subotu te tijekom subote treba računati na mjestimičnu kišu i grmljavinu, a lokalno može biti i izraženijih pljuskova. Subota i nedjelja bit će uz to malo manje topli od petka.

Na Jadranu do kraja tjedna pretežno sunčano i vruće, s burom u subotu na sjevernom Jadranu, a u nedjelju i drugdje. Više oblaka ponegdje na sjevernom Jadranu u subotu, uz mogućnost za lokalnu kišu ili neverine.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!