U nedjelju vjetrovito, mjestimične oborine većinom na istoku i jugu

11.12.2021.

17:11

Autor: Krunoslav Mikec, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Krunoslav Mikec

Krunoslav Mikec

Foto: HTV / HRT

"Nakon većinom oblačne, prohladne i razmjerno vjetrovite subote, s kišom u istočnoj Hrvatskoj te snijegom u Lici, nastavak vikenda donosi razvedravanje, najprije na zapadu, potom i prema istoku i jugu Hrvatske, gdje će još biti povremene oborine. No, još će na Jadranu puhati često jaka bura, ponegdje na udare i olujna.

Nakon toga će u većini unutrašnjosti prevladavati oblačno, u pojedine dane s maglom, a povremeno može biti i slabih oborina na granici snijega i kiše. Na Jadranu uglavnom suho i sunčano, uz porast temperature zraka, te i dalje uz buru, ali zamjetno slabiju nego u nedjelju."
, sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a

U nastavku slijedi Krunoslavova detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza koju je dr. sc. Petra Mikuš Jurković pripremila za emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza, koju za "Plodove zemlje" priprema Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te analize prošlih mjeseci i sezona, kao i o klimatskim promjenama i aktualnoj klimatskoj konferenciji u Glasgowu, a i najnovijem uspjehu hrvatskih fotografa:

U nedjelju još vjetrovito, mjestimične oborine većinom na istoku i jugu

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: "I nedjelja će na istoku Hrvatske biti relativno vjetrovita, uz umjeren i jak sjeverozapadni i sjeverni vjetar, te s temperaturom ujutro od 0 do 2 °C, poslijepodne između 2 i 5 °C. Pritom prijepodne većinom oblačno, a poslijepodne sunčanije. No, oblačno će se cijeli dan zadržati na krajnjem istoku uz povremenu susnježicu i snijeg uglavnom u Podunavlju i Srijemu.

U središnjoj Hrvatskoj većinom sunčano, ujutro i dio prijepodneva moguće s mjestimičnom maglom. Vjetar slab i umjeren sjeverni, ponegdje na udare i jak, a temperatura će danju porasti do vrijednosti između 5 i 8 °C. Ujutro od -4 do 1 °C.

Sunčano će prevladavati i na sjevernom Jadranu te u većem dijelu gorske Hrvatske gdje ipak, uz više oblaka u prvom dijelu dana, mjestimice još može pasti malo snijega. Puhat će sjeverac i bura, podno Velebita ponegdje s olujnim udarima, postupno će slabjeti. Dnevna temperatura u Lici i Gorskom kotaru od -1 do 3 °C, a na sjevernom Jadranu između 7 i 11 °C.

Uz jaku i olujnu buru i sjeverni vjetar i u Dalmaciji će prijepodne biti oblačnije nego poslijepodne. Pritom je mala vjerojatnost za ponegdje slabe oborine. Temperatura u unutrašnjosti većinom između 1 i 6 °C, a na obali i otocima danju ujutro od 4 do 8 °C, danju od 8 do 11 °C. No, uz jak vjetar osjet hladnoće bit će pojačan.

Podjednaka temperatura i vjetrovito vrijeme i na krajnjem jugu Hrvatske, i pritom umjereno i pretežno oblačno. Mjestimice još pasti malo kiše, a u zaobalju susnježice pa i snijega."

Početkom novog tjedna stabilnije

"U prvoj polovini novog tjedna na kopnu većinom oblačno, ponegdje uz barem kraća sunčana razdoblja, pri čemu će vjetar oslabjeti. No, zadržat će se relativno hladno, mjestimice s maglom, a ponegdje sa slabom oborinom na granici kiše i snijega, ponajprije u ponedjeljak.

Na Jadranu sljedećih dana sve više sunca uz sjeverni vjetar i buru koja bi se ponovno mogla pojačati sredinom tjedna. Dnevna temperatura zraka postupno će porasti.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!