U utorak većinom suho i sunčano, na istoku i jugu još vjetrovito

20:10 / 07.02.2022.

Autor: Krunoslav Mikec, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Krunoslav Mikec

Krunoslav Mikec

Foto: HTV / HRT

"Nakon nagle, brzoprolazne i intenzivne promjene vremena u ponedjeljak, od utorka stabilnije te sredinom tjedna ponovno uz neuobičajenu toplinu za doba godine. Pritom će utorak još biti prilično vjetrovit u istočnim i osobito južnijim hrvatskim krajevima, gde će biti olujnih udara bure i sjevernog vjetra.

Srijeda sunčana i mirnija, a u četvrtak je u unutrašnjosti povećana vjerojatnost za jutarnju maglu, uglavnom na sjevernom Jadranu i niske oblake.

Od petka posvuda više oblaka, samo mjestimice i malo kiše, većinom u najvišim predjelima i snijega, a za vikend i hladnije, uz buru.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Krunoslav Mikec, dip. ing. iz DHMZ-a.


U nastavku slijedi Krunoslavova detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U utorak većinom suho i sunčano, na istoku i jugu još vjetrovito

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: "I u utorak će još u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti razmjerno vjetrovito. Puhat će sjeverozapadnjak, uglavnom u prvom dijelu na udare jak, moguće lokalno i olujan. Uz to uglavnom sunčano, popodne povremeno uz više oblaka i malu vjerojatnost za poneku kap kiše. Jutarnja temperatura zraka od -1 do 2 °C, a dnevna od 8 do 10 °C.

U središnjoj Hrvatskoj podjednake vrijednosti temperature, te u drugom dijelu dana povremeno umjerena, prolazno i povećana naoblaka. Puhat će slab i umjeren sjeverozapadni i sjeverni vjetar.

Na sjevernom Jadranu i u gorju će prevladavati sunčano, iako ponegdje u Lici i Gorskom kotaru povremeno može biti oblačnije. Pritom na moru bura i sjeverni vjetar, na jugu Velebita na udare jak, moguće i olujan, slabjet će i okrenuti na sjeverozapadnjak. Jutro razmjerno hladno, a danju temperatura zraka od 10 do 13 °C na obali i otocima te između 5 i 8 °C u gorju.

Većinom sunčan utorak i u Dalmaciji. Povremeno može biti umjerene naoblake u unutrašnjosti, uz uglavnom malu vjerojatnost za kratkotrajnu prolaznu oborinu. I pritom vjetrovito, s burom i sjevernim vjetrom koji mogu imati olujne udare. Vjetar potkraj dana u slabljenju.

I na krajnjem jugu naše domovine pretežno sunčan utorak, ali uz prolazno više oblaka lokalno može biti slabe oborine. Sjeverni vjetar i bura bit će umjereni i jaki uz olujne udare, oslabjet će do večeri. Najviša temperatura uglavnom oko 10 °C."

Sredinom tjedna stabilnije


"Sredinom tjedna na kopnu većinom sunčano uz porast dnevne temperature, a u četvrtak mjestimice može biti magle. U petak postupno naoblačenje uz mogućnost za malo kiše ponegdje u gorju.

I na Jadranu će idućih dana biti toplije, uz slabiji vjetar nego u utorak. Pritom u srijedu sunčano, a u četvrtak porast naoblake na sjevernom dijelu gdje u petak, kada će se naoblačiti i drugdje, u dijelu Hrvatskog primorja može pasti i malo kiše.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.


Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!