I početkom novog tjedna više zimski nego proljetni uvjeti

19:34 / 06.03.2022.

Autor: Krunoslav Mikec, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Krunoslav Mikec

Krunoslav Mikec

Foto: Vrijeme / HRT

"I početak novog tjedna obilježit će hladnoća i vjetar, te dosta oblaka i mjestimične oborine, ali na zapadu Hrvatske uz ipak malo više sunčanih razdoblja nego za vikend. Na Jadranu će do četvrtka biti olujnih udara bure i sjevernog vjetra.

Od četvrtka slabiji vjetar, na Jadranu uz uglavnom sunčano vrijeme, a i u unutrašnjosti će vjerojatnost za oborinu biti sve manja. No, još će biti razmjerno hladno.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Krunoslavova detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

I početkom novog tjedna više zimski nego proljetni uvjeti

Krunoslav Mikec, dipl. ing. : "I u ponedjeljak će na istoku naše domovine prevladavati oblačno. Ponegdje snijeg uz stvaranje novog tanjeg snježnog pokrivača, ponajprije u Srijemu i Posavini. Na zapadu i sjeveru Slavonije i sunčana razdoblja. Uz sjeverni vjetar temperatura danju od 3 do 6 °C, jutarnja pak oko 0 °C.

U središnjoj Hrvatskoj nakon oblačne noći, na Banovini još uz mjestimičan snijeg, tijekom prijepodneva sunčanije, zatim promjenjiva naoblaka. Puhat će sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a temperatura će od jutarnjih -1 do 1 °C danju porasti do vrijednosti između 5 i 7 °C.

Snijega će biti u dijelu Gorskog kotara i Like, također uz sjeveroistočnjak. Na sjevernom Jadranu sunčanije, posebice u Istri, i dalje uz buru koja ponegdje na udare može biti jaka i olujna. Pritom je podno Velebita moguć i snijeg nošen burom. Dnevna temperatura između 6 i 10 °C, u gorskoj Hrvatskoj od -1 do 3 °C.

Jake bure bit će i ponegdje u Dalmaciji, posebno potkraj dana, pri čemu će na sjeveru biti manje oblaka nego prema jugu. Mjestimice su moguće slabe oborine, posebno na otvorenom moru i udaljenijim otocima gdje će biti kiše, dok primjerice na Biokovu nije isključen snijeg. Temperatura će danju porasti do vrijednosti od 7 do 11 °C.

Podjednaka temperatura zraka i na krajnjem jugu Lijepe Naše. Vjerojatnost za mjestimičnu kišu još je malo veća nego drugdje na moru, a u zaobalju te u najvišim predjelima može biti i snijega. Puhat će slaba i umjerena bura koja će navečer jačati."

I u nastavku tjedna razmjerno hladno i vjetrovito


"I sljedećih dana u kopnenom području razmjerno hladno i vjetrovito sa sjevernim i sjeveroistočnim vjetrom. Uz promjenjivu naoblaku oborine može ponovno biti uglavnom u utorak i srijedu ponegdje u istočnoj Hrvatskoj i Lici.

Vjetar će obilježiti nastavak tjedna i na Jadranu, iako će bura i sjeverni vjetar od sredine tjedna postupno slabjeti te će biti manje hladno. Uz to, većinom sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom, a uglavnom u utorak na otocima srednjeg i južnog Jadrana uz mogućnost za slabu oborinu.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Krunoslavova kolegica iz Sektora - Tomislava Hojsak, dipl. ing. - pripremila je meteorološko-prometnu prognozu za "Istrage prometnih nesreća", a nekome može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!