O zimi koja je "zagrijala" regiju - s mislima na denacifikaciju

01.03.2022.

01:19

Autor: Zoran Vakula

preliminarna analiza temperature i oborine zime 2021./2022.

preliminarna analiza temperature i oborine zime 2021./2022.

Foto: DHMZ/HTV / HRT

"Pada snijeg, pada snijeg", komentirali su neki, čak i ushićeno vikali posljednje večeri veljače, kao da je to nešto za zimu neobično. Ni rečenica u HAK-ovom izvješću: "Zbog olujnih udara vjetra za sve skupine vozila zatvorene su: ..." u ovo doba godine ne bi smjela biti iznenađujuća. Za zimu bi to trebalo biti "normalnije" od onoga što smo imali ove veljače, pa i većine zime. Ali što je uopće u ovom svijetu više "normalno"?! U mnoge dane veljače imali smo gotovo proljetni ugođaj, a neke trenutačne prognoze "prijete" zimskim uvjetima početkom ožujka!?

Galerija
odstupanje temperature zraka od prosječne i ekstremne u veljači 2022. u Zagrebu, Foto: DHMZ/HTV/HRT
preliminarna analiza temperature i oborine veljače 2022., Foto: DHMZ/HTV/HRTodstupanje temperature zraka od prosječne i ekstremne u veljači 2022. u Splitu, Foto: DHMZ/HTV/HRTpreliminarna analiza temperature i oborine zime 2021./2022., Foto: DHMZ/HTV/HRT

Veljača - većinom "topla" i po količini oborine "normalna"!?

Klimatolozi DHMZ
-a jamačno će uskoro - nakon sveobuhvatne analize svih službenih meteoroloških postaja čija se svakodnevna mjerenja i motrenja mogu čuti i vidjeti na mnogobrojnim medijskim platformama HRT-a, posebice na nacionalnim i regionalnim postajama Hrvatskog radija i u HRT METEO aplikaciji - zaključiti kako ovogodišnja veljača prema srednjoj mjesečnoj temperaturi zraka zaslužuje klimatološku ocjenu većinom "topla" - jer je odstupala uglavnom od 2 do 4 °C od prosjeka iz razdoblja 1981.-2010. godina. Prema ukupnoj mjesečnoj količini oborine ocjena će za većinu postaja biti "normalna", ali uz uglavnom manje oborine od višegodišnjih srednjih vrijednsoti. Jedno od većih odstupanja vjerojatno će biti u Komiži, gdje bi klimatološka ocjena mogla biti i "suho".

Zima - većinom "topla" i "vrlo topla" te po količini oborine "normalna"!?

Kao i veljača, i cijela zima će nakon detaljne analize klimatologa DHMZ-a u većini Hrvatske biti među 20 najtoplijih u znanoj povijesti mjerenja. Štoviše, ponegdje i među 10 najtoplijih, kao primjerice u Dubrovniku, Kninu i Zagrebu. Stoga će klimatološka ocjena u kopnenom području biti uglavnom "vrlo topla", a na Jadranu "topla". Također kao veljača - unatoč većinskom manjku - prema ukupnoj sezonskoj količini oborine ocjena za zimu će vjerojatno biti uglavnom "normalna".

Proljeće, ljeto i dalje razmjerno toplo, većinom bez viška oborine?!

Premda i novije, kao i starije dugoročne prognoze daju povećanu, pa i razmjernu veliku vjerojatnost nastavka niza barem prosječno toplih mjeseci i sezona, uz većinom najviše prosječne količine oborine - valja biti na oprezu jer su promjene moguće, iako malo vjerojatne. No, dovoljno je i kraće razdoblje hladnijih dana i mraza pa da propadne nečiji cjelokupni urod ili barem dio.

Štoviše, najnovije prognoze temperature zraka za sljedeća četiri tjedna prilično su kontradiktorne u usporedbi s prijašnjim prognozama odstupanja srednje mjesečne temperature ožujka. Što će se na kraju dogoditi teško je prognozirati. Na meteorologiju mislim, iako se može primijeniti na još neke aktualnosti kojima smo suočeni osobito ovih dana...

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!