U nedjelju hladnije jutro pa južina, popodne naoblačenje, ponegdje kiša

21:54 / 05.02.2022.

Autor: Krunoslav Mikec, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Krunoslav Mikec

Krunoslav Mikec

Foto: HTV / HRT

"Nakon subote s podosta oblaka u mnogim krajevima te mjestimične kiše, nedjelja će biti sunčanija i uz jačanje južine opet malo toplija.

U ponedjeljak pak novo prolazno jače naoblačenje s kišom, u Dalmaciji lokalno i grmljavinom, a s padom temperature u višim predjelima moguć je i snijeg. Na Jadranu će biti i prilično vjetrovito, u početku uz jugozapadnjak i jugo, zatim buru i sjeverni vjetar, ponegdje s olujnim pa i orkanskim udarima.

Od utorka smirivanje vjetra te ponovno sunčanije, sredinom tjedna i sve toplije.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Krunoslavova detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U nedjelju hladnije jutro pa južina, popodne naoblačenje, ponegdje kiša

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: "U istočnim krajevima Lijepe Naše nedjelja sunčana uz umjerenu naoblaku, posebice prema kraju dana. Ujutro mjestimice može biti magle, a zapuhat će tijekom dana umjeren južni i jugozapadni vjetar. Temperatura danju od 11 do 14 °C, a jutarnje vrijednosti između -3 i 1 °C.

Podjedna jutarnja temperatura zraka i u središnjoj Hrvatskoj, također moguće ponegdje s maglom. Najviša temperatura od 10 do 14 °C. Prvi dio dana bit će sunčaniji od drugog kada će zapuhati jugozapadnjak, koji može mjestimice biti jak.

Jak jugozapadnjak poslijepodne i navečer moguć je i u gorju, a u to doba dana pojačat će južni i jugozapadni vjetar i na sjevernom Jadranu. Poslijepodne će također biti oblačnije od prijepodneva, ponegdje uz mogućnost za kišu, i to posebno u dijelu Gorskog kotara te u Hrvatskom primorju. Dnevne vrijednosti temperature zraka na sjevernom Jadranu bit će više od 10 °C, a u gorju uglavnom niže.

Sunčano će prevladavati u Dalmaciji, uz postupno više oblaka od sredine dana, posebice u unutrašnjosti. Nakon jutarnje slabe do umjerene bure zapuhat će prema kraju dana jugo, uz malo do umjereno valovito more. Najviša temperatura većinom 13, 14 °C.

Podjednako toplo danju i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će dan obilovati suncem. Potkraj dana i u noći zapuhat će jugo, a u jutarnjim će satima mjestimice još biti slabe do umjerene bure."

U ponedjeljak česta oborina pa stabilnije

"U ponedjeljak na kopnu prolazno jače naoblačenje s kišom koja će uz pad temperature uglavnom u višim predjelima Like i Gorskog kotara te u unutrašnjosti Dalmacije prelaziti u susnježicu i snijeg. Od utorka sunčanije, sredinom tjedna i toplije, no povremeno će biti vjetrovito, posebno u utorak na istoku.

Kiše će u ponedjeljak biti i na Jadranu, u Dalmaciji moguće lokalno i grmljavine. U utorak i srijedu prevladavat će sunčano. U ponedjeljak će nakon juga i jugozapadnjaka okrenuti na buru i sjeverni vjetar, ponegdje s olujnim pa i orkanskim udarima. Prema kraju utorka vjetar će oslabjeti i u srijedu okrenuti na sjeverozapadnjak.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Krunoslavov kolega mr. sc. Dragoslav Dragojlović za emisiju "Istrage prometnih nesreća" pripremio je meteorološko-prometnu prognozu, a mnogima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju za "Plodove zemlje" priprema Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!