U utorak promjenjivo, južina, razmjerno toplo, ponegdje i malo kiše

03.01.2022.

17:27

Autor: Krunoslav Mikec, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Krunoslav Mikec

Krunoslav Mikec

Foto: HTV / HRT

"U ponedjeljak je zapuhao jugozapadni vjetar, na Jadranu i jugo, koji će u utorak biti još jači, uz promjenjivo oblačno vrijeme te povremenu kišu uglavnom na sjevernom Jadranu i u gorju, a u srijedu u većini krajeva treba računati na kišu. Uz zahladnjenje će kiša prelaziti u snijeg, ponajprije u gorju.

U četvrtak postupni prestanak oborine, na Jadranu i bura, ponegdje jaka, uglavnom na sjevernom dijelu i s olujnim udarima.

U petak sunčanije, ali i zamjetno hladnije, i dalje uz buru, vjerojatno najjaču podno Velebita.

U dane vikenda opet više oblaka, mjestimice na kopnu uz mogućnost za snijeg, a na Jadranu kišu, osobito na jugu.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Krunoslavova detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

U utorak promjenjivo, južina, razmjerno toplo, ponegdje i malo kiše

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: "U utorak u istočnoj Hrvatskoj djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom, ujutro mjestimice u Posavini i maglom. Pritom relativno vjetrovito uz jugozapadnjak. Temperatura zraka nakon jutarnjih 0 do 5 °C porast će do vrijednosti između 13 i 15 °C.

Podjednaka - za siječanj razmjerno visoka temperatura - i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će također puhati jugozapadni vjetar koji mjestimice na udare može biti jak, poglavito u Hrvatskom zagorju, Međimurju i Podravini. Uz to, dosta oblaka, ali u većini područja sa sunčanim razdobljima.

Na sjevernom Jadranu te u Lici i Gorskom kotaru utorak će biti uglavnom oblačan, ponegdje s kišom. Jugozapadni vjetar u gorju će imati jake udare, posebno u najvišim predjelima. Na moru će puhati umjereno, mjestimice i jako jugo te južni vjetar. Osim oblaka i vjetra, dan će i ovom dijelu naše domovine obilježiti iznadprosječna toplina.

Relativno toplo i u većem dijelu Dalmacije - najviša dnevna temperatura od 11 do 16 °C. Puhat će jugo koje će ponegdje potkraj dana biti i jako. Uz to, promjenjivo oblačno, mjestimice uz mogućnost za malo kiše.

Poneka je kap kiše lokalno moguća i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će biti umjereno do pretežno oblačno, uz jačanje juga. Tetemperatura će porasti do oko 15 °C."

U nastavku tjedna promjenjivo

"U srijedu nakon južine i topline stiže kiša, a uz pad temperature i okretanje vjetra na sjeverni, na kopnu će ponegdje biti susnježice i snijega, ne samo u gorju, nego i u dijelu središnje Hrvatske. U četvrtak prestanak oborine te razvedravanje, a u petak većinom sunčano i zamjetno hladnije.

Na Jadranu u prvom dijelu srijede još jugo uz kišu, većinom na sjevernom dijelu, potkraj dana i prema jugu. Jugo će okrenuti na buru koja će od četvrtka podno Velebita biti na udare jaka i olujna. Pritom na kišu  treba računati jou četvrtakš uglavnom u Dalmaciji.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Galerija
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!