U subotu promjenjivo oblačno, ponegdje uz malo kiše

28.05.2021.

17:37

Autor: Krunoslav Mikec, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Krunoslav Mikec

Krunoslav Mikec

Foto: HRT / HRT

Kao i u dosadašnjem dijelu svibnja - i tijekom njegovih posljednjih dana te početkom lipnja na većini Jadrana bit će sunčanije, uz temperaturu zraka oko prosječne za doba godine, a u sjevernim krajevima oblačnije, kišovitije i svježije.

Srećom za mnoge - kiša na kopnu neće biti ni česta, ni obilna, a i najviša dnevna temperatura zraka bit će uglavnom oko 20 °C. Osjećaj svježine pojačat će sjeverni i sjeverozapadni vjetar, na Jadranu većinom tramontana i bura, koje će gdjekad biti i jake, s olujnim udarima, osobito od potkraj subote do ponedjeljka.

U drugom dijelu idućeg tjedna znatno se povećava vjerojatnost za stabilnije, sunčanije i diljem Hrvatske toplije vrijeme, koje bi moglo biti uvod u napokon jedan diljem Hrvatske iznadprosječno topli mjesec i sezonu, kakva ovog proljeća nije bila.

O svibnju i ljetu


Sličnih smo primjera imali i nedavno. Primjerice, svibanj 2019. diljem Hrvatske bio je znatno hladniji i kišovitiji od ovogodišnjega - štoviše, među 10 najhladnijih u povijesti mjerenja, a uslijedilo je ljeto koje je bilo među 10 najtoplijih od kada postoje mjerenja. Prognoze za ovo ljeto do sada nisu upućivale na takvu ekstremnost, ali "iznadprosječna toplina ne bi trebala izostati niti ovog ljeta", zaključio je Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a na kraju emisije "Vrijeme" nakon "Dnevnika" u 19 sati, u kojoj je predočio i odstupanje najniže i najviše temperature zraka u Zagrebu tijekom ovogodišnjeg svibnja i onog još hladnijeg 2019. godine.

U nastavku slijedi Krunoslavova detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane. Njegove i prognoze drugih meteorologa - prognostičara iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza koju je dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a pripremila za subotnju emisiju "Istrage prometnih nesreća".

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, te mnogobrojni drugi tekstovi, između ostalih: "Koliko nam je prosječno toplije nego prije" i posljednji:

U subotu promjenjivo oblačno, ponegdje uz malo kiše

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: "Nakon većinom vedrog jutra, samo rijetko s maglom, tijekom subote u Slavoniji, Baranji i Srijemu porast naoblake, poslijepodne mjestimice moguće i uz malo kiše. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni i sjeverni. Najviša dnevna temperatura između 19 i 21 °C, a jutarnja od 8 do 11 °C.

Podjednaka najniža jutarnja temperatura i u središnjoj Hrvatskoj, a dnevna od 16 do 19 °C. Uz umjereno i pretežno oblačno vrijeme, ponegdje će pasti i malo kiše, poglavito u drugom dijelu dana. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Ujutro rijetko može biti kratkotrajne magle.

Magla je moguća i u kotlinama gorske Hrvatske, gdje će uz postupno sve više oblaka nakon podneva biti i mjestimične kiše. Vjetar u gorju slab do umjeren sjeveroistočni. Na sjevernom Jadranu ujutro bura i sunčano, pa uz više oblaka sredinom dana zapadni i jugozapadni vjetar, a kasno popodne ponovno bura koja će jačati, osobito podno Velebita. Najviša temperatura od 20 do 24 °C, u gorskim predjelima između 15 i 20 °C.

U Dalmaciji prvi dio subote uglavnom sunčano, zatim postupan porast naoblake, navečer i u noći samo rijetko malo kiše. Nakon jutarnje bure okrenut će na jugozapadni i zapadni vjetar, na otvorenome i sjeverozapadni, uz dnevnu temperaturu od 23 do 26 °C.

Podjednako toplo i na krajnjem jugu Hrvatske, također uz jutarnju buru zatim zapadnjak i jugozapadnjak, na otvorenom i sjeverozapadnjak. More malo do umjereno valovito. Pritom uglavnom sunčano uz više oblaka krajem dana."

I dalje promjenjivo

"I sljedećih dana na kopnu promjenjiva naoblaka uz sunčana razdoblja pri čemu će ponegdje biti kiše, odnosno popodnevnih pljuskova. Temperatura zraka bez veće promjene u odnosu na subotu.

Na Jadranu sunčanije nego na kopnu, no ponegdje je uz prolazno više oblaka moguće malo kiše, posebno u nedjelju kada će mjestimice puhati jaka bura. Bit će malo manje toplo nego do subote.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!