U srijedu i dalje južina, povremena kiša većinom na Jadranu i uz njega

27.09.2022.

18:52

Autor: Krunoslav Mikec, dipl. ing. DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Krunoslav Mikec

Krunoslav Mikec

Foto: Vrijeme / HRT

"I utorak je prošao uz promjenjivo vrijeme, povremenu mjestimičnu kišu i grmljavinu, ponegdje i tuču, na moru i lokalne neverine i pijavice, ujutro na kopnu nerijetko i maglu.

U srijedu opet ujutro mjestimice magla, zatim djelomice sunčano, ali ponegdje i kiša, osobito u gorskoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu.

U četvrtak i petak u većini krajeva oblačnije s kišom, najmanje vjerojatnom na istoku. No ponegdje u gorju i na Jadranu ponovno može biti izraženijih pljuskova i veće količine oborine. Puhat će umjereno i jako jugo.

U subotu još ponegdje kiša, a od nedjelje vjerojatno sunčanije i uglavnom suho.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Krunoslavova detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U srijedu povremena kiša većinom na Jadranu i uz njega

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: ""U noći i u srijedu ujutro u istočnim krajevima Lijepe Naše dosta oblaka, na krajnjem istoku uz moguću mjestimičnu kišu, a u jutarnjim satima maglu. Zatim promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima te uglavnom suho, ponegdje s umjerenim jugoistočnim i južnim vjetrom. Temperatura ujutro između 9 i 12 °C, a danju od 18 do 20 °C.

Podjednake dnevne vrijednosti temperature i u središnjoj Hrvatskoj. Najniže pak jutarnje od 7 do 11 °C, pri čemu ujutro mjestimice treba računati na maglu. Tijekom dana povremeno umjerena, pa i povećana naoblaka, uz južni vjetar, a kiše može biti ponajprije u večernjim i noćnim satima.

Magla je moguća ujutro i u gorskoj Hrvatskoj, gdje će, kao i na sjevernom Jadranu, vjerojatnost za mjestimičnu kišu biti veća nego drugdje, već sredinom dana i popodne, a osobito potkraj dana. Puhat će jugozapadnjak, na moru i jugo, a najviša temperatura zraka od 20 do 23 °C na sjevernom Jadranu te između 14 i 18 °C u gorju.

U većem dijelu Dalmacije dosta sunca, ali i povremeno više oblaka, pri čemu malo kiše može pasti uglavnom ponegdje u Zagori. Jugo slabo i umjereno, jačat će prema kraju dana. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 20 do 24 °C.

I na krajnjem jugu Hrvatske podjednako. Djelomice sunčano, ali mjestimice nije isključena pokoja kap kiše ili kratkotrajni pljusak. Jugo u jačanju tijekom popodneva i večeri kada će more biti umjereno valovito, ponegdje i valovito."

I dalje promjenjivo

"Sljedećih dana razmjerno toplo, uz južinu, te promjenjivo oblačno uz povremenu kišu. U kopnenom će području vjerojatnost za kišu biti manja na istoku, gdje će vjerojatno biti i najtoplije. No, ponegdje je moguća i obilnija kiša, uglavnom u krajevima uz Jadran.

Na Jadranu su mogući lokalni neverini, poglavito u četvrtak i petak. Puhat će umjereno i jako jugo, u subotu i jugozapadnjak, pri čemu će kiša za vikend biti manje česta.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!