Utorak većinom sunčan, ali razmjerno hladan, popodne na kopnu oblačniji

24.01.2022.

18:09

Autor: Krunoslav Mikec, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Krunoslav Mikec

Krunoslav Mikec

Foto: HTV / HRT

"Hladnoća, na Jadranu i jaka bura, te na kopnu mjestimičan snijeg - glavna su meteorološka obilježja ponedjeljka. Sljedećih će dana novi snijeg i jaka bura uglavnom izostati, ali ne i hladnoća.

Hladna će jutra biti i u prevladavajuće sunčani utorak i srijedu, ponegdje i u četvrtak, pri čemu će dnevna temperatura iz dana u dan ipak rasti. U mnogim će krajevima povremeno biti i prolazno više oblaka, ujutro mjestimice i magle, i to ne samo u nizinama unutrašnjosti, nego vjerojatno i na dijelu sjevernog Jadrana.

Slabe oborina na granici kiše i snijega moguće su u gorju u petak, kada i na Jadranu treba računati na mjestimičnu kišu i jugo. U dane vikenda sunčanije, u subotu s burom, te uz podjednaku temperaturu zraka kao u petak.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Krunoslavova detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Utorak pretežno sunčan, ali razmjerno hladan, popodne na kopnu oblačniji

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: "U utorak će na istoku Hrvatske nakon hladnog jutra, ponegdje uz maglu, te s temperaturom između -10 i -6 °C, tijekom prijepodneva biti uglavnom sunčano. Od sredine dana porast naoblake s najvišom temperaturom od 1 do 3 °C.

U središnjoj Hrvatskoj
temperatura danju od 2 do 5 °C, a ujutro također hladno, mjestimice i maglovito, s temperaturom većinom nižim od -5 °C. Prevladavat će sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom, a u Podravini i Međimurju poslijepodne i oblačnije.

Magla je ujutro moguća i u kotlinama gorske Hrvatske te uz zapadnu obalu Istre. Danju pretežno sunčano. Puhat će na sjevernom Jadranu slaba i umjerena bura, potom sjeverozapadnjak. Temperatura danju od 2 do 5 °C, u Hrvatskom primorju i Istri između 6 i 10 °C. Jutro hladno - u gorju su ponegdje moguće temperature oko -10 °C pa i niže, a negativne su moguće i ponegdje na obali.

Temperaturnih "minusa" može biti i na obali srednjeg Jadrana, a hladnoća će obilježiti jutro i u unutrašnjosti Dalmacije. Dnevna temperatura zraka između 5 i 9 °C, uz obilje sunca. Bura će oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadni vjetar.

Bura pa sjeverozapadnjak i na krajnjem jugu Hrvatske. More pritom malo do umjereno valovito. Bit će sunčano, uz najvišu temperaturu zraka od 5 do 9 °C, a ujutro neuobičajeno hladno."

I sljedećih dana razmjerno stabilno

"Idućih dana na kopnu uglavnom sunčano, povremeno s umjerenom, prolazno i povećanom naoblakom, a ujutro mjestimice i maglom. Jutra još hladna, posebno u srijedu te ponegdje još i u četvrtak, a danju malo toplije nego u utorak. U četvrtak će zapuhati jugozapadnjak.

Jugozapadnog vjetra u četvrtak će biti i na Jadranu, a u petak će okrenuti na jugo zatim i na na buru. Pritom na Jadranu u srijedu još uglavnom sunčano uz mogućnost za nisku naoblaku i maglu na sjevernom dijelu, a od četvrtka posvuda postupno naoblačenje, u petak mjestimice s kišom.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!