U utorak promjenjivo, ponegdje kiša, bura, na kopnu i razmjerno svježe

23.08.2021.

17:33

Autor: Krunoslav Mikec, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Krunoslav Mikec

Krunoslav Mikec

Foto: HRT / HRT

"Ponedjeljak je uz jače naoblačenje u mnogim krajevima donio kišu, nerijetko i osjetno osvježenje. Na sjevernom je Jadranu zapuhala jaka, ponegdje na udare i olujna bura, koje će biti i u utorak i srijedu. 

Pritom kiša u utorak neće biti tako česta, osim u južnijim hrvatskim krajevima, a posvuda će biti i sunčanih razdoblja. Mjestimične će kiše biti i u malo manje toplu srijedu, posebice na istoku. Potom u četvrtak prolazno stabilnije i toplije, na Jadranu uz jugozapadnjak i jugo, a od petka ponovno povećana vjerojatnost za kišu, na sjevernom dijelu Jadrana i jaku buru s olujnim udarima.
", sažeta je prognoza ovog promjenjivog tjedna, koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Krunoslavova detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a:

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća, kao i:

U utorak promjenjivo, ponegdje kiša, bura, na kopnu i razmjerno svježe

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: "U utorak će na istoku Hrvatske promjenjivo, ponegdje i pretežno oblačno. Mjestimice još kiša, osobito u noći i prijepodne, a sunčana razdoblja uglavnom od sredine dana. Puhat će ponegdje umjeren sjeverozapadnjak, a najviša temperatura niža nego u ponedjeljak - bit će od 20 do 24 °C.

U središnjoj Hrvatskoj između 23 i 25 °C. Ujutro pak od 12 do 15 °C, mjestimice moguće s maglom. Dan će proteći uz promjenjivu naoblaku, ponegdje još moguće i kišu, pa i u obliku lokalnih pljuskova, a puhat će slab do umjeren sjeveroistočnjak.

Kiša će ponegdje povremeno padati i u Lici i Gorskome kotaru, a na sjevernom Jadranu uglavnom suho, uz dosta sunca. Međutim, bit će relativno vjetrovito, osobito podno Velebita uz jaku, na udare i olujnu buru. Temperatura zraka danju od 26 do 29 °C, u gorju između 18 i 22 °C.

U Dalmaciji najviše dnevna od 28 do 31 °C. Pritom, uz povremeno više oblaka, malo kiše ili ponekog pljuska može na sjevernom dijelu biti u noći i ujutro, a u unutrašnjosti i prema jugu je potkraj dana povećana vjerojatnost za lokalne neverine. Puhat će bura, od sredine dana ponegdje jugozapadnjak i sjeverozapadnjak.

Sjeverozapadni vjetar puhat će i na otvorenom moru juga Hrvatske. Uz obalu pak u početku jugo, kasnije zapadnjak i jugozapadnjak, navečer i bura. More uz to malo do umjereno valovito. Bit će promjenjivo oblačno s kišom i grmljavinom osobito prema kraju utorka i u noći na srijedu. Najviša temperatura i dalje oko 30 °C.

I u nastavku tjedna promjenjivo

"Povremena kiša u kopnenom području i idućih dana, posebno u petak, a najmanja vjerojatnost za nju je u četvrtak, kada će temperatura zraka malo porasti. Puhat će ponegdje umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

Na Jadranu u srijedu i petak bura, osobito na sjevernom dijelu s jakim i olujnim udarima, a u četvrtak, prema jugu i u petak - jugo. Kiša i neverini u srijedu na južnom i srednjem Jadranu, a u petak posvuda. Vrućina će popustiti i u Dalmaciji.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.


Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!