U ponedjeljak većinom suho i još toplije, uz jugozapadnjak i jugo

23.10.2022.

20:34

Autor: Krunoslav Mikec, dipl. ing. DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Krunoslav Mikec

Krunoslav Mikec

Foto: Vrijeme / HRT

Ponedjeljak će biti većinom suh, djelomice sunčan i topao, nerijetko s temperaturom oko 25 °C. Uz to, puhat će jugozapadnjak, na Jadranu jugo.

U utorak prolazno naoblačenje s mjestimičnom kišom u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu, te u većini krajeva malo nižom temperaturom zraka.

U nastavku tjedna ponovno stabilno i mnogima ugodno toplo, na Jadranu uz ponegdje umjeren sjeverozapadni vjetar, ali uz maglovita jutra i prijepodneva, osobito u kontinentalnom području.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

A na kraju emisije "Vrijeme" nakon "Dnevnika 3" dodatno je komentirao:

"Nastavak iznadprosječne listopadske topline i dalje će dovoditi mnoge u nedoumicu što odjenuti pa ćemo sigurno i dalje viđati i jesenske toplije jakne i kratke rukave. I to ne samo u ponedjeljak, nego vjerojatno do kraja mjeseca, iako će se temperatura malo sniziti, barem u unutrašnjosti."

U nastavku slijedi Krunoslavova detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U ponedjeljak većinom suho, djelomice sunčano i još toplije, uz jugozapadnjak i jugo

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: "Ponedjeljak će na istoku Lijepe naše početi uz malo oblaka, ali uz mjestimičnu maglu, posebice u Posavini. Zatim posvuda većinom sunčano, ponegdje uz slab i umjeren zapadni i jugozapadni vjetar. Najviša temperatura od 24 do 27 °C. Jutarnja, pak, između 11 i 15 °C.

Podjednako iznadprosječno toplo i u središnjoj Hrvatskoj. I pritom djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku, ujutro i dio prijepodneva uglavnom samo u Posavini i Pokuplju uz maglu. Jugozapadnjak popodne može lokalno na udare biti i jak, a dnevna temperatura porast će i dosegnuti vrijednosti između 23 i 26 °C.

I u dijelu gorske Hrvatske moguć je jak jugozapadni vjetar, a na sjevernom Jadranu jugo, uglavnom prema otvorenome, te će more stoga biti umjereno valovito. Bit će pritom umjerene, ponegdje i povećane naoblake, poglavito oko Rijeke i u Gorskom kotaru, gdje je moguća i slaba kiša. Najviša temperatura od 20 do 24 °C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije još malo toplije - najviša temperatura između 24 i 27 °C. Puhat će slabo i umjereno jugo, većinom na otvorenome moguće i jako, te će prevladavati sunčano, ponegdje s umjerenom naoblakom.

Na krajnjem jugu Hrvatske obilje sunca, također uz jugo, ali slabije nego drugdje na Jadranu. Pritom i toplo, uz temperaturu zraka od 23 do 27 °C."

U utorak promjenjivije pa opet razmjerno stabilno

"U utorak na kopnu prolazno jače naoblačenje s kišom i nižom temperaturom, uz okretanje jugozapadnog na sjeverozapadni i sjeverni vjetar. Od srijede opet stabilno i suho, malo manje toplo nego u ponedjeljak te često maglovito u jutarnjim i prijepodnevnim satima.

Na Jadranu će prevladavati sunčano uz sjeverozapadni i jugozapadni vjetar, u utorak još uz jugo. Pritom će u utorak na sjevernom Jadranu biti oblačnije, ponegdje s kišom, moguće i grmljavinom. Zadržat će se podjednako toplo kao u nedjelju i ponedjeljak.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a, kao i meteorološko-prometna prognoza koju njezina kolegica iz DHMZ-a, prognostičarka Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. priprema za emisiju "Istrage prometnih nesreća", u ponedjeljak, na HTV2 malo prije 18 sati.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!