Nema straha od mraza, ali nastavak topline može ubrzati razvojne faze

23.10.2022.

21:09

Autor: Petra Sviličić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Petra Sviličić

Petra Sviličić

Foto: Plodovi zemlje / HRT

Iznadprosječno toplo i suho vrijeme za ovo doba godine - koje se nastavlja i u sljedećem tjednu - pružit će priliku da se nastave započeti radovi u poljima i nasadima.

Naime, do vikenda najviše vrijednosti temperature zraka u nizinama mogle bi biti oko 25 °C, a na jugu moguće i do 28 °C. Diljem Hrvatske jutarnje vrijednosti veći dio tjedna iznad 10 °C, a niže prema kraju razdoblja. Bojazni od mraza još nema, međutim, dodatna količina nakupljene topline u biljkama mogla bi ubrzati razvojne faze.

To će možda pomoći u berbi soje, koja zasada ima previše vlage u zrnu. Uskoro kreće i intenzivna berba kupusa i cvjetače, koja pak zbog ljetne suše kasni sa zriobom dvadesetak dana. Vrijeme će biti pogodno za sadnju mnogih povrtnih kultura, poput ozimog češnjaka i luka, ali i za sadnju lukovica cvijeća. Prosušeno tlo omogućava nastavak sjetve ozimih kultura. Srednja dnevna temperatura tla u sjetvenom sloju u nizinama vjerojatno će biti oko 15 °C, u gorju oko 13 °C, a uzduž Jadrana oko 21 °C.

Nakon kišnog rujna, listopad je za sada sušan u svim krajevima. Prema prognozi oborine za sljedeći tjedan, izgledno je kako će takav i ostati, a u Dalmaciji mogao bi biti i ekstremno sušan. Primjerice, u Zadru i Šibeniku tijekom listopada nije zabilježeno ni kapi kiše. Dakle, veći dio tjedna prognozira se bez značajne oborine, tek u prvom djelu razdoblja moguća je kratkotrajna nestabilnost.

No, unatoč suši, maslinari su većinom zadovoljni ovogodišnjom berbom i randmanom kojeg ostvaruju. A suhi tjedan pred nama omogućiti će nastavak berbe i obavljanje radova na otvorenom.

Galerija
agrometeorološka prognoza, Foto: Plodovi zemlje/HRT
agrometeorološka prognoza iz Plodova zemlje, Foto: HRT/HRTPetra Sviličić, Foto: Plodovi zemlje/HRTPlodovi zemlje, Foto: HRT/HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!