U subotu djelomice sunčano i mnogima ugodno toplo, ali posvuda ne i suho

21.05.2021.

21:46

Autor: Krunoslav Mikec, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Krunoslav Mikec

Krunoslav Mikec

Foto: HRT / HRT

"Nakon sunčanog i ugodno toplog petka, u dane vikenda ponovno više oblaka uz mjestimičnu kišu, poglavito na sjevernom Jadranu i u zapadnim predjelima unutrašnjosti, gdje će u nedjelju biti manje toplo nego na istoku zemlje. Pritom će jugozapadnjak ponegdje okrenuti na sjeverni vjetar, dok će se na Jadranu zadržati jugo, osobito u subotu često i jako.

U ponedjeljak i utorak vjerojatnost za kišu povećana je u svim područjima, a lokalno može biti i grmljavine. Sredinom tjedna opet manje kiše, pa i oblaka.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Krunoslavova detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane. Njegove i prognoze drugih meteorologa - prognostičara iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća".

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, te mnogobrojni drugi tekstovi, između ostalih: "Koliko nam je prosječno toplije nego prije" i posljednji:

U subotu djelomice sunčano i mnogima  ugodno toplo, ali posvuda ne i suho

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: "U subotu će u istočnoj Hrvatskoj biti djelomice sunčano. Uz povremeno više oblaka mjestimice je moguća pokoja kap kiše, ponajprije sredinom dana na zapadu Slavonije. Uz ponegdje umjeren jugozapadni vjetar dnevna će temperatura biti između 21 i 23 °C.

Jugozapadnjak će u središnjoj Hrvatskoj mjestimice na udare biti jak. Bit će oblačnije nego u petak, ponegdje uz mogućnost za vrlo malo kiše, i to uglavnom u noći i ujutro te ponovno navečer. Temperatura zraka će od jutarnjih 10 do 13 °C poslijepodne porasti do oko 22 °C.

Najveća je vjerojatnost za mjestimičnu kišu na dijelu sjevernog Jadrana te u gorskoj Hrvatskoj, posebno u Gorskom kotaru. Puhat će jugozapadnjak, na moru i jugo, a najviša dnevna temperatura zraka bit će od 17 do 20 °C, u gorju mjestimice malo niža.

U Dalmaciji danju između 21 i 25 °C, uz jugo koje će ponegdje biti jako pa će more biti umjereno valovito, mjestimice i valovito. Pritom više sunca nego u ostalim predjelima, iako treba računati na povremeno umjerenu naoblaku.

Oblaka još manje na krajnjem jugu Hrvatske gdje će subota obilovati sunčanim satima. Uz jugo, mjestimice moguće jako, temperatura zraka ujutro od 11 do 16 °C, a danju između 21 i 25 °C."

I dalje promjenjivo

"Idućih dana u većini unutrašnjosti promjenjivo oblačno s povremenom kišom na koju treba računati pogotovo u prvom dijelu nedjelje te u utorak na zapadu zemlje, a u ponedjeljak je vjerojatnost za kišu povećana gotovo posvuda. U nedjelju i ponedjeljak u nekim područjima stoga malo manje toplo, a u utorak dnevna temperatura uglavnom od 20 do 25 °C.

Na Jadranu će na južnom dijelu biti sunčanije i toplije nego na sjevernom gdje će svakoga dana biti mjestimične kiše, osobito u utorak moguće i uz grmljavinu. Puhat će jugo, potkraj nedjelje i u ponedjeljak na sjeveru prolazno bura, a u utorak će okrenuti na jugozapadnjak pa sjeverozapadnjak.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!