U subotu barem djelomice sunčano, ali razmjerno svježe pa i vjetrovito

18.03.2022.

17:57

Autor: Krunoslav Mikec, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Krunoslav Mikec

Krunoslav Mikec

Foto: Vrijeme / HRT

Nakon prilično oblačnog petka, vikend će početi barem djelomice sunčanim vremenom, a u većem dijelu novog tjedna bit će još više sunčanih sati.

Pritom će do utorka biti i razmjerno vjetrovito, uz povremeno umjeren sjeveroistočni i istočni vjetar na kopnu, na Jadranu ponegdje jaku buru s olujnim udarima, uglavnom podno Velebita.

Posljednji dan kalendarske zime te prvih dana proljeća temperatura zraka bit će većinom podjednaka kao petak, a od utorka slijedi njezin porast. Međutim, treba napomenuti kako u jutarnjim satima mjestimice i dalje može biti mraza.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.


U nastavku slijedi Krunoslavova detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U subotu barem djelomice sunčano, ali razmjerno svježe pa i vjetrovito

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: "U subotu na istoku Hrvatske djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom pri čemu će oblaka biti više ujutro te ponovno sredinom dana. U drugom dijelu dana puhat će umjeren istočni i sjeveroistočni vjetar. Nakon negativne jutarnje temperature danju će najviše vrijednosti biti od 10 do 12 °C.

Podjednaka i u središnjoj Hrvatskoj, pri čemu ujutro oko 0 °C ili malo niža. Bit će umjerene naoblake, prolazno u nekim područjima i povećane, posebno u prvom dijelu dana. Tijekom poslijepodneva povremeno umjeren sjeveroistočnjak i istočnjak.

Sjeveroistočni vjetar puhat će i u gorju, osobito poslijepodne. Na sjevernom Jadranu pak bura, podno Velebita s jakim, lokalno i olujnim udarima. Na obali i otocima sunčano, a u gorju treba računati na ponegdje umjerenu naoblaku. Najviša dnevna temperatura između 12 i 15 °C, u Lici i Gorskome kotaru od 7 do 11 °C.

Sunčano će prevladavati u Dalmaciji. Uz buru u noćnim i jutarnjim satima te ponovno navečer, a sredinom dana i poslijepodne puhat će jugozapadnjak i zapadnjak. More pritom malo do umjereno valovito. Dnevna će temperatura porasti do vrijednosti između 13 i 15 °C.

Na krajnjem jugu Hrvatske od 13 do 16 °C, uz obilje sunčanog vremena, gotovo bez oblaka. S burom u noći i ujutro te opet navečer, a s jugozapadnim i zapadnim vjetrom sredinom dana i popodne."

I dalje suho i stabilno

"Suncem će biti obilježeni idući dani. Pritom će temperatura do ponedjeljka biti podjednaka kao u subotu, a u utorak će porasti. U kopnenom će području puhati povremeno umjeren sjeveroistočnjak.

Na Jadranu još bura, uglavnom na sjevernom dijelu ponegdje s jakim i olujnim udarima, posebno u nedjelju, a prema jugu će sredinom dana i poslijepodne biti prolazno jugozapadni i zapadni vjetar, prema otvorenom sjeverozapadni. Od utorka i na moru toplije.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza koja se priprema za emisiju "Istrage prometnih nesreća".

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!