U subotu sa zapada naoblačenje, kiša, navečer u gorju i snijeg

21:15 / 18.02.2022.

Autor: Krunoslav Mikec, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Krunoslav Mikec

Krunoslav Mikec

Foto: HTV / HRT

"Nakon pretežno sunčanog i razmjerno toplog petka, vikend će biti oblačniji, uz povremenu kišu i nižu temperaturu na sjevernom Jadranu i u većini unutrašnjosti, pri čemu će u višem gorju biti i susnježice i snijega. U drugom dijelu nedjelje uglavnom suho i sunčano, na Jadranu prolazno uz sjeverozapadnjak i bura te kišu većinom na jugu.

U ponedjeljak slijedi nova kišna epizoda, te ponovno jugo i jugozapadnjak. Uz zahladnjenje, u višim predjelima opet može biti susnježice i snijega.

Od utorka do četvrtka većinom stabilno, iako u utorak mjestimice može biti kratkotrajnih oborina, na Jadranu i ponegdje jake bure.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Krunoslavova detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U subotu sa zapada naoblačenje, kiša, navečer u gorju i snijeg

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: "U subotu na istoku naše domovine još razmjerno toplo uz najvišu temperaturu od 12 do 16 °C. Pritom u prvom dijelu dana, uz jugozapadnjak, ponegdje sunčana razdoblja, a popodne sa sjeveroistočnim vjetrom jače naoblačenje te u mnogim područjima kiša.

Kiša od sredine dana i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će također nakon jugozapadnog vjetra poslijepodne zapuhati sjeveroistočni i istočni. Bit će hladnije nego u petak uz najvišu temperaturu danju između 10 i 13 °C. A jutarnje vrijednosti bit će od 5 do 9 °C.

I u gorju uz jugozapadni vjetar već od jutra razmjerno toplo, a najviša će temperatura biti od 9 pa do 13, 14 °C, kao i na sjevernom Jadranu. Kiša mjestimice već u noći i prijepodne, a posebno u drugom dijelu dana, pri čemu u višem gorju navečer i u noći treba računati na susnježicu i snijeg.

U Dalmaciji će puhati umjereno, na otvorenome moru i jako jugo, uz umjereno valovito i valovito more. Bit će podjednako toplo, ali oblačnije nego u petak. Ipak, u većini područja sa sunčanim razdobljima, a kiše može ponegdje biti uglavnom potkraj dana.

Na krajnjem jugu Lijepu naše još vjerojatno suho, uz izmjenu sunčanijih i oblačnijih razdoblja, te slabo i umjereno jugo, uglavnom prema otvorenom moru i jako. Najviša temperatura zraka od 15 do 18 °C.

I sljedećih dana promjenjivo

"U nedjelju prestanak oborine, najprije na zapadu unutrašnjosti, do sredine dana i u većini ostalih krajeva. U ponedjeljak stiže novo jače naoblačenje s kišom, a s padom temperature u višem gorju navečer opet i snijeg. U utorak sunčanije te uz sjeverni vjetar i razmjerno vjetrovito.

Na Jadranu
kiša u nedjelju još ponegdje u Dalmaciji, a na sjevernom će se Jadranu razvedriti. No, početkom tjedna nova kišna epizoda, uz jugo i jugozapadnjak. Potkraj ponedjeljka okrenut će na buru koja će obilježiti uglavnom sunčan i manje topao utorak.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza koja se priprema za emisiju "Istrage prometnih nesreća".

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!