U četvrtak barem djelomice sunčano, uz slabljenje bure

10.08.2022.

16:42

Autor: Krunoslav Mikec, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Krunoslav Mikec

Krunoslav Mikec

Foto: Vrijeme / HRT

"U četvrtak će biti više sunčana vremena nego u srijedu, uz slabiji vjetar te mnogima ugodnu toplinu tijekom dana, ali u unutrašnjosti nakon svježeg jutra. Na Jadranu još uglavnom prijepodne bura mjestimice može biti jaka, s olujnim udarima.

Prema kraju ovog tjedna opet više oblaka te mjestimična kiša, u petak popodne na zapadu unutrašnjosti i sjevernom Jadranu, a u dane vikenda posebice u istočnijim i južnijim krajevima. Pritom će se temperatura zraka još malo sniziti pa će vrućina i na Jadranu popustiti, osobito u subotu.

Početkom pak novog tjedna opet posvuda sunčanije i toplije.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Krunoslavova detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U četvrtak barem djelomice sunčano, uz slabljenje bure

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: "U četvrtak u istočnoj Hrvatskoj uglavnom sunčano, sredinom dana i popodne uz umjerenu naoblaku. Mjestimice će puhati umjeren sjeveroistočnjak, a temperatura će danju porasti do 27, 28 °C.

U središnjoj Hrvatskoj između 27 i 29 °C, a ujutro će biti od 14 do 16 °C. Bit će dosta sunca, uz umjeren razvoj oblaka tijekom dana, te povremeno umjeren sjeveroistočnjak i istočnjak.

Sjeveroistočni i istočni vjetar puhat će i u Lici i Gorskom kotaru. Na sjevernom Jadranu pak bura, podno Velebita u prvom dijelu dana lokalno jaka s olujnim udarima, a sredinom dana i popodne ponegdje zapadni i sjeverozapadni vjetar. Prevladavat će sunčano, u gorju i u unutrašnjosti Istre s umjerenom naoblakom. Najviša temperatura zraka između 30 i 32 °C, u gorskim predjelima od 25 do 27 °C.

Vruće, s jutarnjom i večernjom burom, i u većem dijelu Dalmacije. Sredinom dana i poslijepodne puhat će jugozapadnjak i sjeverozapadnjak. Bit će pretežno sunčano, u unutrašnjosti ponegdje s umjerenom naoblakom.

Umjerene naoblake bit će i ponegdje na krajnjem jugu Hrvatske. Puhat će bura, moguće mjestimice jaka, osobito ujutro. More pritom malo do umjereno valovito. Najviša dnevna temperatura zraka između 30 i 33 °C."

Ponovno oblačnije i nestabilnije

"U petak te osobito u subotu na kopnu manje toplo, a u nedjelju temperatura podjednaka kao u četvrtak. Uz promjenjivu naoblaku treba računati na povećanu vjerojatnost za mjestimičnu kišu, uglavnom u obliku pljuskova, i to u petak popodne u zapadnim područjima, u dane vikenda i drugdje.

Na Jadranu će također povremeno biti više oblaka, uz jutarnju buru te danju jugozapadni i sjeverozapadni vjetar. Kiša ili lokalni neverini izgledni su u petak na sjevernom Jadranu, a u subotu i u Dalmaciji. Temperatura zraka malo će sniziti.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!