Utorak sunčaniji od ponedjeljka, ali još razmjerno vjetrovit i hladan

10.01.2022.

16:53

Autor: Krunoslav Mikec, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Krunoslav Mikec

Krunoslav Mikec

Foto: HTV / HRT

"I u utorak će biti razmjerno hladno, iako uz više sunčanog vremena nego u ponedjeljak, posebno na zapadu unutrašnjosti, dok će oblačnije biti na istoku i jugu Hrvatske, mjestimice još uz malo oborine. Puhat će ponegdje umjer i jak sjeveroistočni i sjeverni vjetar, na Jadranu bura, gdjegod i s orkanskih udara vjetra, posebice podno Velebita i Biokova.

Od srijede pa do kraja tjedna prevladavajuće sunčano vrijeme uz slabiji vjetar, posebice od četvrtka. Jutra će biti hladna, osobito sredinom tjedna, a dnevna će temperatura nakon četvrtka osjetnije porasti.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

A za kraj emisije "Vrijeme" nakon "Dnevnika" pripremio je i grafikone dosadašnje i buduće najniže i najviše dnevne temperature zraka za Zagreb i Split, uz odstupanja od prosjeka i dodatni komentar:

"U utorak vjetrovito, posebno na moru, te sunčanije nego u ponedjeljak, posebice na zapadu zemlje. Pritom se nastavlja razmjerno hladno razdoblje. Oko sredine siječnja izgledan je ponovni porast temperatura zraka i na kopnu i na moru, gdje će, osim zbog sunčanog vremena, biti ugodnije i zbog većinom slabog vjetra."


U nastavku slijedi Krunoslavova detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

U utorak većinom suho, uz više vedrine nego u ponedjeljak, ali razmjerno vjetrovito i hladno

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: "U utorak na istoku Hrvatske ponegdje umjeren sjeverni vjetar. Oblačnije na krajnjem istoku, uz mjestimičan snijeg u Srijemu i Podunavlju, navečer moguće i u Posavini. Temperatura podjednaka kao u ponedjeljak.

Većinom će sunčan i razmjerno hladan utorak biti u središnjj Hrvatskoj. Pritom i relativno vjetrovit, posebno u Međimurju i Podravini, gdje može biti jakog sjeveroistočnog vjetra. Oblačnije prema kraju dana, uz mogućnost za slab snijeg u Posavini i Pokuplju te na Banovini.

Malo snijega je moguće i u Lici te u dijelu Gorskoga kotara. Na sjevernom Jadranu prevladavat će sunčano, iako ponovno nije isključena pojava pahulja na obali podno Velebita. Bura i dalje umjerena i jaka s olujnim, mjestimice i orkanskim udarima u Velebitskom kanalu.

U Dalmaciji promjenjivo oblačno uz više sunca poslijepodne. I pritom vjetrovito s burom, koja će ponegdje imati olujne, moguće i orkanske udare, posebno podno Biokova. Dnevna temperatura između 7 i 11 °C, u Zagori i malo niža.

Od 8 do 12 °C i na krajnjem jugu Hrvatske, uz dosta oblaka, posebno u prvoj polovini dana, pri čemu nisu isključene slabe oborine tijekom noći i jutra, poglavito u Konavlima i na otvorenom moru. Kao i drugdje na Jadranu, bit će vjetrovito s jakom, na udare olujnom burom."

U nastavku tjedna stabilnije

"Od srijede na kopnu sunčanije, ali s hladnim jutrima. Dnevna temperatura porast će u četvrtak te osobito u petak. U srijedu uz to još ponegdje umjeren sjeveroistočni i sjeverni vjetar, a od četvrtka vjetar većinom slab.

Na Jadranu u srijedu još ponegdje jaka bura s olujnim udarima, u četvrtak će potpuno oslabjeti te potom okrenuti na sjeverozapadnjak. Prevladavat će sunčano, uz relativno hladna jutra, a danju će iz dana u dan postupno biti sve toplije.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Galerija
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!