I u četvrtak većinom sunčano i razmjerno toplo, ali i dalje nestabilno

09.06.2021.

23:06

Autor: Krunoslav Mikec, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Krunoslav Mikec

Krunoslav Mikec

Foto: HRT / HRT

"Vrlo topla, ponegdje i vruća srijeda nije prošla bez lokalnih nestabilnosti. Na njih u još više krajeva treba računati tijekom četvrtka i petka, koji će biti oblačniji, u većini unutrašnjosti i malo manje topli.

U subotu opet više sunčanog vremena uz porast temperature, a pljuskovi su ponovno izgledni u nedjelju, osobito na kopnu i sjevernom Jadranu. Početkom novog tjedna vjerojatnost za njih će se smanjiti.", sažeta je prognoza koju je za HRT pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a i još dodao:

"Prema osjetu ugode na većem dijelu Jadrana idući će dani i dalje biti vrući. Na kopnu u četvrtak i petak barem malo olakšanje zbog niže temperature. No, uz povećanu količinu vlage u mnogim će područjima biti sparine pa bi svejedno moglo biti manje ugodno nego na moru."


U nastavku slijedi Krunoslavova detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane. Njegove i prognoze drugih meteorologa - prognostičara iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, te mnogobrojni drugi tekstovi, između ostalih: "Koliko nam je prosječno toplije nego prije" i posljednji:

I u četvrtak većinom sunčano i razmjerno toplo, ali i dalje nestabilno

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: "U četvrtak u Slavoniji, Baranji i Srijemu djelomice sunčano. Većinom od sredine dana jači razvoj oblaka te mjestimice kiša i grmljavina, moguće i izraženiji pljuskovi. Uz slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni vetar dnevna će temperatura biti između 25 i 27 °C, a jutarnja između 12 i 16 °C.

U središnjoj Hrvatskoj ujutro od 14 do 18 °C, a danju, uz povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, između 25 i 27 °C. Pritom više oblaka nego u četvrtak, u popodnevnim satima uz povećanu vjerojatnost za lokalne pljuskove koji će vjerojatno biti manje česti nego na istoku.

I u gorju sjevernjak i sjeveroistočnjak, na sjevernom pak Jadranu slaba i umjerena bura, uglavnom samo podno Velebita na udare i jaka, a od sredine dana u Istri i prema otvorenom moru sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Ponegdje su mogući pljuskovi nakon sredine dana i to posebno u unutrašnjosti Istre te dijelu Gorskog kotara. Najviša temperatura od 21 do 25 °C, na moru između 26 i 30 °C.

U Dalmaciji sunčanije nego na sjevernom Jadranu iako se poslijepodne ne može isključiti poneki pljusak, i to posebno u unutrašnjosti. Nakon jutarnje bure zapuhat će jugozapadnjak i sjeverozapadnjak, koji na otvorenom moru može biti jak. Temperatura danju od 27 do 31 °C.

Podjednaka temperatura zraa i na krajnjem jugu Hrvatske. Prevladavat će sunčano, ponegdje uz umjerenu naoblaku te malu vjerojatnost za pokoji pljusak. Puhat će ujutro bura, tijekom dana jugozapadni i sjeverozapadni vjetar uz malo do umjereno valovito more."

I dalje nestabilno

"U petak na kopnu promjenjiva naoblaka te povećani izgledi za kišu i grmljavinu, uz podjednaku temperaturu kao u četvrtak. U subotu sunčanije uz manju vjerojatnost za kišu te ponovno malo toplije. A u nedjelju je opet izgledno više oblaka pri čemu će porasti vjerojatnost za pljuskove ili prolaznu kišu.

Na Jadranu do kraja tjedna većinom sunčano uz mogućnost za neverine, uglavnom na sjevernom Jadranu, i to ponajprije u petak i nedjelju. Zadržat će se vrlo toplo, povremeno s burom te jugozapadnim i sjeverozapadnim vjetrom.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!