Svi sveti većinom sunčani i razmjerno topli, dopodne ponegdje s maglom

31.10.2022.

18:39

Autor: Krunoslav Mikec, dipl. ing. DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Krunoslav Mikec

Krunoslav Mikec

Foto: Vrijeme / HRT

"Listopad je u gorju i nerijetko u nizinama završio uz obilje sunca i iznadprosječnu toplinu, no mjestimice je, kao i prošlih dana, uz maglu bilo zamjetno hladnije. Magla i u utorak u noći i prijepodne, a od sredine dana pretežno sunčano te u većini područja toplo. Potkraj dana porast naoblake sa zapada, zatim u srijedu mjestimice malo kiše u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu.

U četvrtak prema kraju dana novo jače naoblačenje koje će, uz jačanje jugozapadnjaka i jugo, donijeti kišu, ponegdje i grmljavinu u petak i subotu, uz pad temperature i buru lokalno i jaku. Na samom kraju tjedna vjerojatno bez oborine.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika 2" u 19 sati pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Krunoslavova detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
Krunoslav Mikec, Foto: Vrijeme/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTKrunoslav Mikec, Foto: Vrijeme/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Na blagdan Svih svetih većinom sunčano i razmjerno toplo, dopodne ponegdje s maglom

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: "U prvom dijelu dana u Slavoniji, Baranji i Srijemu magla, a poslijepodne većinom sunčano. Temperatura zraka pritom će porasti do vrijednosti između 18 i 23 °C. A jutarnja će biti od 7 do 10°C.

Podjednako ujutro i u središnjoj Hrvatskoj, uz maglovito ne samo jutro, nego i dio prijepodneva, a sredinom dana i osobito poslijepodne uglavnom sunčano. Zapuhat će jugozapadnjak te će danju biti toplije nego u ponedjeljak, uz najvišu temperaturu većinom između 20 i 24°C. Navečer porast naoblake.

I u gorju i na sjevernom Jadranu poslijepodne naoblačenje. Prije toga veći dio dana obilje sunčanog vremena, a magla ujutro ponegdje u kotlinama Like, moguće i mjestimice na moru. U Gorskom kotaru i Lici ponegdje će puhati umjeren jugozapadni vjetar. Temperatura danju od 20 do 25°C. A jutro u nekim dijelovima Like kao i u ponedjeljak, s najnižom temperaturom zraka između 2 i 5°C.

Svježe u jutarnjim satima i mjestimice u Zagori, gdje može biti i magle na koju treba računati i ponegdje na moru srednjeg Jadrana. Blagdan će, inače, obilovati suncem te uz toplinu kao u ponedjeljak - na obali i otocima temperatura od 23 do 26°C, a u unutrašnjosti i do 29°C.

Podjednako toplo i sunčano i na krajnjem jugu Hrvatske, mjestimice s maglom tijekom jutra. More mirno ili malo valovito uz većinom slab vjetar."

Slijede promjenjiviji dani

"U srijedu u unutrašnjosti promjenjiva naoblaka, na zapadu uz pokoju kap kiše, a magla je moguća još na istoku. Novo jače naoblačenje potkraj četvrtka, a u petak povremeno kiša. Bit će pritom manje toplo nego u utorak. Kiša uz nižu temperaturu u petak.

Na Jadranu u petak jako jugo i jugozapadnjak. Prije toga još dosta sunca, posebice prema jugu, a u jutarnjim satima mjestimice s maglom. Malo je kiše na sjevernom Jadranu moguće potkraj srijede.", prognozirao je za HRT  Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a, kao i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", u ponedjeljak, na HTV2 malo prije 18 sati.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!