16:01 / 25.04.2021.

Autor: Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Pričekajte sa zaštitnim prskanjima

Ivana Čavlina Tomašević

Ivana Čavlina Tomašević

Foto: HRT / HRT

Posljednje dane travnja obilježit promjenjivo vrijeme, pa radove neće biti lako planirati.

U prvoj polovici tjedna bit će svježe, uz najnižu temperaturu zraka na kopnu uglavnom od 2 do 6 °C, tako se dodatna opasnost po voćke i povrtnice ne očekuje. I najviša temperatura zraka u prvim danima tjedna bit će ispod prosjeka, pa će vegetacija i dalje biti usporena. Naglo zatopljenje moguće je u drugom dijelu tjedna s najvišom temperaturom zraka oko 20 °C pa i višom.

Zbog kiše, ali i vjetrovitog vremena, zaštitna prskanja trebaju pričekati. Kiše će, na Jadranu i u obliku pljuskova, biti osobito u prvom dijelu tjedna. Iako nakon kiše, povećane vlage i toplog vremena slijedi rast korova i razvoj bolesti, bez kiše ne bi bilo plodova. Oborina će dobro doći svim posijanim i posađenim kulturama - i naravno da se napune zalihe u tlu.

Temperatura sjetvenog sloja tla
vjerojatno će biti od 9 u gorju do 15°C u Dalmaciji, u drugom dijelu tjedna viša.

Za kraj slikom idemo u pakrački kraj gdje se uspješno uzgajaju jagode. Ove jagode na otvorenom prekrivene su najlonskim tunelima koje ih štite od hladnoće i kiše, tek su u cvatu i brat će se vjerojatno krajem svibnja, s 2 tjedna zakašnjenja. S druge strane plastenička jagoda je formirala plod. Kišnica za njezino navodnjavanje moći će se skupljati u prvom dijelu tjedna, a u drugom će toplina pomoći dozrijevanje plodova.


Osim ove agrometeorološke prognoze iz "Plodova zemlje", cijela emisija vidljiva je nedjeljom poslijepodne na HTV1 te navečer na HTV4, a i kasnije u arhivi na HRTiplatformi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!