Nužna zaštita od temperaturnih stresova

31.01.2021.

14:00

Autor: Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

agrometeorološka prognoza za Plodove zemlje

agrometeorološka prognoza za Plodove zemlje

Foto: HRT / HRT

Veljača već na samom početku pokazuje koliko je prevrtljiva. 

Stoga u ovoj tjednoj agrometeorološkoj prognozi postoje upozorenja i na hladnoću i na iznadprosječno toplo vrijeme. Naime, u prvoj polovini tjedna bit će hladno, uz najnižu temperaturu zraka od -8 do -5 °C na kopnu. Snježni pokrivač koji ostane od ovog vikenda dobro će doći kao termoizolator. Tamo gdje ga ne bude biljke treba zaštititi, ako je moguće.

Prema kraju tjedna vrlo je velika vjerojatnost neuobičajeno toplog vremena, uz najvišu temperaturu zraka i do 17 °C. Toplina će potaknuti vegetaciju. Na nekim su se biljkama već pojavili pupovi, primjerice na jorgovanu. Nadajmo se da u fenofazu neće ući voćke jer bi im mraz u idućim mjesecima mogao naštetiti. Ovako toplo vrijeme pogoduje voćarima i vinogradarima da obave krečenje stabala i rezidbu.

Kiše će biti, no uglavnom slabe. Češća će biti u gorju te na sjevernom Jadranu. Za detalje svakako pratite dnevne vremenske prognoze na mnogobrojnim medijskim platformama HRT-a, uključujući i HRT METEO aplikaciju za pametne mobilne telefone.

Temperatura tla na desetak cm dubine vjerojatno će biti od 3 °C u gorju do 8 °C u Dalmaciji.

Krajem tjedna će se činiti da je zima iza nas, no neka vas vrijeme na zavara. Moguće je da ćemo vrlo brzo svjedočiti ponovnom zahladnjenju. Ovakva nagla izmjena temperaturnih ekstrema šok je za čovjekove kultivirane biljke i usjeve, dok će se ostala, divlja, priroda prilagoditi, kako to već i čini milijunima godina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!