Mjesečni agrometeorološki bilten

29.01.2023.

Zadnja izmjena 13:25

Autor: Petra Sviličić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

agrometeorološka prognoza

agrometeorološka prognoza

Foto: HTV / HRT

Agrometeorolozi DHMZ-a - dugogodišnji suradnici HRT-ove emisije "Plodovi zemlje", za koju redovito pripremaju tjednu agrometeorološku prognozu vidljivu i na internetskim stranicama HRT-a - nastavljaju s razvijanjem agrometeorološke djelatnosti. Njihovi najnoviji rezultati predstavljeni su "Plodovima zemlje" u nedjelju, 29. siječnja 2023. godine - vidljivoj na HRTi platformi, a svakodnevno su dostupni na agrometeorološkim internetskim stranicama DHMZ-a. Detaljnije pojašnjenje novog proizvoda pripremila je Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Petra Sviličić, mag. phys.-geophys.: "Među korisne svakodnevne alate kojima se poljoprivrednici služe u planiranju radova i poljoprivredne proizvodnje svakako se ubrajaju i meteorološke informacije. Bez njih je svaka ozbiljna aktivnost nezamisliva. Stoga je vrlo važno kontinuirano pružati nove produkte i tako pomoći korisnicima u prilagođavanju na utjecaj nepovoljnih vremenskih prilika. S tim ciljem, Državni hidrometeorološki zavod izdao je ovih dana novi produkt - Mjesečni agrometeorološki bilten.

Uz parametre temperature zraka (°C), bilten prikazuje još i:
- vrijednosti trajanja sijanja Sunca (h),
- broj vedrih i oblačnih dana,
- oborinu (mm),
- snijeg (cm),
- relativnu vlažnost zraka (%),
- vjetar (broj dana),
- temperaturu tla na 10 cm dubine (°C)
- minimalnu temperaturu zraka na 5 cm visine (°C).

Vrijednosti su podijeljene u 6 regija:
- istočnu Hrvatsku,
- središnju i sjeverozapadnu Hrvatsku,
- Gorski kotar i Liku,
- Istra i sjeverni Jadran,
- Dalmaciju – obalu i otoke,
- Dalmaciju – unutrašnjost.

Svaka regija obuhvaća podatke s glavnih meteoroloških postaja, a regije Lika i Gorski kotar te Dalmacija - unutrašnjost imaju i dodatne klimatološke postaje.

Unutar izbornika arhive mogu se pregledati podaci prošlih mjeseci unatrag desetak godina. Oznaka crvene zvjezdice stoji uz mjesec čiji podaci još uvijek nisu prošli kontrolu Službe za obradu i kontrolu podataka DHMZ-a te ih treba uzeti s oprezom zbog mogućih grešaka. Mjesec bez zvjezdice prošao je kontrolu te se može smatrati da su podaci ispravni.

Bilten sadrži stvarno izmjerene podatke te izvedene veličine.

Mjesečni agrometeorološki bilten može poslužiti svim zainteresiranim korisnicima koje zanima kakvo je bilo stanje vremena na mjesečnoj skali te kako su se vrijednosti kretale iz mjeseca u mjesec po pojedinoj regiji."

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!