U subotu djelomice sunčano, ali ponegdje moguće i malo kiše

03.09.2021.

18:51

Autor: Krunoslav Mikec, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Krunoslav Mikec

Krunoslav Mikec

Foto: HRT / HRT

"Većinom vedar i vrlo topao petak uvod je u podjednako topao vikend. No, u mnogim područjima bit će više oblaka, samo rijetko uz mogućnost za poneku kap kiše, posebno prema jugu Hrvatske. U nedjelju će na kopnu zapuhati umjeren sjeveroistočni vjetar, kojeg će biti i početkom novog tjedna - ponovno prevladavajuće sunčanog i danju razmjerno toplog, na Jadranu mjestimice moguće i vrućeg. Pritom će u nedjelju bure biti uglavnom na sjevernom Jadranu, a u ponedjeljak i utorak i drugdje. No, jaka će biti uglavnom podno Velebita.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Krunoslavova detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća, kao i:

U subotu djelomice sunčano, ali ponegdje moguće i malo kiše

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: "U subotu u Slavoniji, Baranji i Srijemu većinom sunčano, u drugom dijelu dana postupno uz više oblaka. Ujutro može biti mjestimične kratkotrajne magle. Vjetar većinom slab, ponegdje umjeren istočni, a temperatura zraka ujutro od 8 do 12 °C, danju između 25 i 27 °C.

Podjednaka temperatura i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će također tijekom dana biti oblačnije nego u petak, posebno popodne. Jutro svježe, s najnižom temperaturom između 9 i 12 °C, mjestimice uz maglu. Vjetar uglavnom slab.

U Gorskom kotaru i Lici puhat će ponegdje umjeren sjeveroistočnjak, a na sjevernom Jadranu u prvom dijelu dana bura, na udare podno Velebita moguće jaka, potom danju zapadnjak i jugozapadnjak. I u ovim krajevima vjerojatno više oblaka nego u petak, uglavnom samo na otvorenom moru te na otocima uz malu vjerojatnost za pokoju kap kiše. Najviša temperatura od 25 do 28 °C, u gorju između 21 i 25 °C.

Naoblačit će se tijekom subote i u Dalmaciji uz mogućnost za malo kiše ili lokalni pljusak većinom prema otvorenom moru, ali i ponegdje u Zagori. Nakon jutarnje slabe do umjerene bure zapuhat će jugozapadnjak, a temperatura će porasti do vrijednosti od 25 do 28 °C.

Toliko se predviđa i na krajnjem jugu Hrvatske, također uz jugozapadni i zapadni vjetar od sredine dana. I tu nakon većinom sunčanog prijepodneva u drugom dijelu dana porast naoblake uz mogućnost za mjestimice malo kiše, posebno na otocima i otvorenom moru."

Od nedjelje većinom suho i sunčano

"Od nedjelje na kopnu posvuda pretežno sunčano, u jutarnjim satima u pojedine dane ponegdje uz mogućnost za maglu. Zadržat će se podjednako toplo kao u petak i subotu, povremeno s umjerenim sjeveroistočnim vjetrom.

Sunčano će prevladavati i na Jadranu, osim u nedjelju prema jugu, gdje je uz promjenljivu naoblaku rijetko moguće malo kiše. Puhat će bura, na sjevernom Jadranu i jaka, a u Dalmaciji će biti i sjeverozapadnjaka i jugozapadnjaka. Temperatura zraka bez veće promjene.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!