Subota na moru i u gorju sunčana, drugdje magla i niski oblaci

28.10.2022.

23:19

Autor: Krunoslav Mikec, dipl. ing. DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Krunoslav Mikec

Krunoslav Mikec

Foto: Vrijeme / HRT

"Za vikend i početkom novoga tjedana na Jadranu i u višem gorju obilje sunčanog vremena uz iznadprosječnu toplinu, pri čemu samo mjestimice može biti jutarnje magle. No, u nižim područjima i dalje u noći i prijepodne magla i niska naoblaka, a u drugom dijelu dana vjerojatno sunčana razdoblja o duljini kojih će ovisiti dnevna toplina. Od utorka, kada će zapuhati jugozapadnjak, smanjit će se vjerojatnost za dugotrajnu maglu. Na moru će zapuhati jugo s kojim će postupno porasti naoblaka.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika 2" u 19 sati pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a:

U nastavku slijedi Krunoslavova detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Subota na moru i u gorju sunčana, drugdje magla i niski oblaci

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: "Subota će na istoku Hrvatske početi s maglom koja će se ponegdje raskinuti tijekom prijepodneva, u nekim predjelima sredinom dana, a mjestimice će se zadržati cijeli dan Stoga će temperatura danju rasti u ovisnosti o duljini trajanja magle. Tako ponegdje može dosegnuti i prijeći 20 °C, a u nekim će područjima biti oko 15 °C.

Podjednako i u središnjoj Hrvatskoj, gdje je dugotrajna magla i niska naoblaka još vjerojatnija. Pritom mjestimice može biti i rosulje, poglavito u noći i ujutro. Jutarnja će temperatura biti od 7 do 10 °C, a najviša dnevna između 17 i 20 °C, uz dugotrajnu maglu može biti i niža.

Dnevne vrijednosti oko pa i više od 20 °C u većini gorskih područja, a na sjevernom Jadranu bit će između 22 i 25 °C. Uz to na obali i otocima te u najvišim predjelima pretežno sunčano, a u kotlinama Like i Gorskog kotara magla. Nje može biti i u unutrašnjosti Istre. Na moru će ponegdje puhati umjeren sjeverozapadnjak, ujutro uz obalu mjestimice bura.

Bure će u jutarnjim satima biti i u Dalmaciji, a tijekom dana sjeverozapadni vjetar. Subota će obilovati suncem uz najvišu temperaturu podjednaku kao u petak - između 23 i 28 °C. Pritom u Zagori te u Ravnim kotarima, ali i u Zadru i okolici na obali te otocima ponovno može biti magle ujutro i prijepodne.

Sunčano će prevladavati na krajnjem jugu Lijepe Naše, uz slabu do umjerenu buru ujutro te mjestimice umjeren sjeverozapadnjak sredinom dana i popodne. Temperatura zraka podejdnaka kau u četvrtak."

I dalje stabilno

" I sljedeći dani bit će stabilni i relativno topli. U višim predjelima unutrašnjosti uz obilje sunca, a u nizinama uz maglu o kojoj će ovisiti dnevni porast temperature koja tako može biti viša od 20 °C, ali uz maglu i niža od 15 °C. U utorak će u zapadnim područjima zapuhati jugozapadni vjetar.

Na Jadranu i dalje iznadprosječno toplo te sunčano, ponegdje s malom naoblakom, a uglavnom na sjevernom dijelu i s mjestimičnom maglom u prvom dijelu dana.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!