I u subotu većinom vruće, mnogima i sparno, uz mjestimične pljuskove

26.08.2022.

14:52

Autor: Krunoslav Mikec, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Krunoslav Mikec

Krunoslav Mikec

Foto: Vrijeme / HRT

"Tijekom barem djelomice sunčane, većinom vruće, mnogima i sparne subote pljuskova će biti više nego u petak, posebice u gorju te u središnjoj Hrvatskoj. U nedjelju u većini krajeva malo niža temperatura zraka, uz više oblaka te mjestimičnu kišu i grmljavinu, poglavito na sjevernom Jadranu i lokalne nevere. Promjenjivo s pljuskovima i u podjednako topli ponedjeljak, a u utorak i srijedu opet sunčanije i stabilnije. Nakon sredine novog tjedna ponovno rastu izgledi za promjenjivo vrijeme s kišom, na Jadranu i jugo, te padom najviše dnevne temperature zraka.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ.

A na kraju emisije "Vrijeme" nakon "Dnevnika" podsjetio je i na izložbu "Meteorologija i vatrogastvo", nastalu u suradnji Državnog hidrometeorološkog zavoda i Hrvatske vatrogasne zajednice:

"Planirate li za vikend možda špancirati u Varaždinu - zaštitu od mogućih pljuskova možete potražiti u Muzeju hrvatskog vatrogastva i pritom pogledati izložbu "Meteorologija i vatrogastvo" - te se podsjetiti i na svojevrsni način zahvaliti vatrogascima za gotovo svakodnevne aktivnosti."


U nastavku slijedi Krunoslavova detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

I u subotu većinom vruće, mnogima i sparno, uz mjestimične pljuskove

 Krunoslav Mikec, dipl. ing.: "I u subotu istočnim područjima Hrvatske većinom sunčano, ujutro mjestimice uz rijeke s maglom. Poslijepodne i navečer ponegdje može biti pljuskova, ponajprije u zapadnoj Slavoniji te u krajevima uz Savu i Dravu. Temperatura zraka ujutro između 16 i 19 °C, a najviša dnevna od 30 do 33 °C.

U drugom dijelu subote pljuskova praćenih grmljavinom bit će i mjestimice u središnjoj Hrvatskoj. Uz to, zapuhat će ponegdje umjeren jugozapadnjak, a navečer na sjeveru sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Dnevna temperatura oko 30 °C, a jutarnje vrijednosti između 16 i 19 °C.

U gorju uz najnižu temperaturu od 13 do 16 °C ujutro može biti magle. Danju pak porast naoblake te mjestimice kiša i grmljavina, posebice u Gorskom kotaru. Na sjevernom Jadranu sunčanije, iako su u unutrašnjosti Istre te na širem riječkom području mogući pljuskovi. Vjetar na moru slab do umjeren jugozapadni i južni uz najvišu temperaturu oko 30 °C.

Na srednjem Jadranu podjednake dnevne vrijednosti temperature zraka kao na sjevernom dijelu. Pritom će prevladavati sunčano. Podjednako u unutrašnjosti Dalmacije, ali uz malu i umjerenu vjerojatnost za poneki pljusak. Sredinom dana i popodne puhat će jugozapadnjak.

Jugozapadnog vjetra bit će i na krajnjem jugu Hrvatske, uz mirno i malo valovito more. Uz sunčano vrijeme najviša dnevna temperatura zraka bit će između 30 i 33 °C."

I dalje nestabilno

"I u nedjelju i ponedjeljak će u kontinentalnom području promjenljivo s mjestimičnom kišom i grmljavinom, te malo nižom temperaturom zraka od subotnje. U utorak opet toplije uz više sunca, no još ne posve stabilno pa ponegdje može biti pljuskova.

Pljuskovi s grmljavinom su u nedjelju i ponedjeljak izgledni i mjestimice na Jadranu, posebno na sjevernom dijelu, gdje može biti i nevera. Pritom u nedjelju i na Jadranu malo manje toplo.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!