U četvrtak većinom suho, barem djelomice sunčano i toplije

25.08.2021.

17:10

Autor: Krunoslav Mikec, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Krunoslav Mikec

Krunoslav Mikec

Foto: HRT / HRT

"Tijekom četvrtka diljem Hrvatske dosta sunčanog vremena i toplije nego u srijedu. No ujutro na zapadu unutrašnjosti i u gorju mjestimična magla, a na istoku i posebice jugu oblačnije, uz mogućnost za ponegdje malo kiše. Potkraj dana jače naoblačenje koje će donijeti kišu mjestimice već navečer te još češće i više u noći te u petak, ponovno uz pad temperature.

Promjenjivo s kišom u mnogim će krajevima biti i u subotu, lokalno vjerojatno i uz obilnije pljuskove s grmljavinom, osobito u Dalmaciji. Pritom u subotu opet bura na sjevernom dijelu Jadrana.

U nedjelju i ponedjeljak sve je vjerojatnije uglavnom suho, sunčanije i ponovno danju malo toplije vrijeme, a u utorak opet ponegdje kiša.
", sažeta je prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Krunoslavova detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća, kao i:

U četvrtak većinom suho, barem djelomice sunčano i toplije

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: "U četvrtak će u istočnim predjelima Hrvatske biti djelomice sunčan. Povremeno umjerena naoblaka, posebno popodne, a ujutro je uz rijeke ponegdje moguća magla. Temperatura će od jutarnjih 11 do 14 °C danju porasti do vrijednosti između 23 i 25 °C.

U središnjoj Hrvatskoj nakon većinom vedre prve polovine dana - poslijepodne porast naoblake sa sjeverozapada. Pritom osobito u Hrvatskom zagorju i Međimurju navečer mjestimice kiša, moguće i grmljavina. Jutro svježije nego u srijedu, ponegdje uz maglu, a dnevna temperatura od 23 do 26 °C.

U Lici i Gorskom kotaru najviša temperatura između 20 i 24 °C, a na sjevernom Jadranu od 26 do 29 °C. Puhat će ponegdje umjeren jugozapadnjak, ujutro još uz obalu bura, a prema kraju dana okrenut će na jugo. Uz to dosta sunca, tijekom poslijepodneva uz postupno jače naoblačenje te u noći na petak i kišu, osobito na moru i grmljavinu.

Na srednjem Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije pretežno sunčano. Bura će potpuno oslabjeti i okrenuti na jugozapadnjak, prema otvorenome sjeverozapadnjak, a potkraj dana i u noći na jugo. Najviša temperatura zraka uglavnom od 26 do 29 °C.

Na krajnjem jugu Hrvatske u noći i ujutro još promjenjiva naoblaka, mjestimice moguće i malo kiše, zatim uglavnom sunčano. Bura će okrenuti na jugozapadnjak i sjeverozapadnjak, uz većinom malo valovito more. Temperatura zraka danju će porasti do vrijednosti od 26 do 29 °C."

I u nastavku tjedna promjenjivo

"U petak promjenjivo oblačno te povremena kiša, uz nižu temperaturu nego u četvrtak. Mjestimična kiša i u subotu, pri čemu će zapuhati sjeveroistočni i sjeverni vjetar. A u nedjelju sunčanije i u većini krajeva suho.

Na Jadranu do subote povremena kiša, ponegdje praćena grmljavinom te lokalni neverini, osobito u Dalmaciji u subotu uz moguću obilniju oborinu. Pritom u subotu i razmjerno vjetrovito, uz buru na sjevernom Jadranu te istočnjak i jugo prema jugu.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!