U petak česti pljuskovi i grmljavina, ponegdje i nevrijeme te manje toplo

18.08.2022.

14:58

Autor: Krunoslav Mikec, dipl. ing. DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Krunoslav Mikec

Krunoslav Mikec

Foto: Vrijeme / HRT

"Nakon kraćeg i od prošlih manje izraženog toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje - u petak popuštanje vrućine u zapadnijim hrvatskim područjima. Uz promjenjivu naoblaku bit će povremene mjestimične kiše i grmljavine, lokalno i u obliku izraženijih pljuskova pa i nevremena, najkasnije na istoku i jugu Hrvatske, gdje je i najveća vjerojatnost još jednog suhog dana.

Od subote do ponedjeljka nestabilno i posvuda sve manje toplo, u unutrašnjosti uz povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na sunčanijem Jadranu gdjekad i jaku buru i sjeverozapadnjak.

Prema sredini sljedećega tjedna ponovno postupno toplije, iako i dalje ne sasvim suho, većinom uz buru, na kopnu sjeveroistočnjak." sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

A još detaljniju prognozu vjetra i valova za jedriličare i ostale koji plove pripremio je po prvi put za "Regionalni dnevnik" četvrtkom Robert Turčinov, mag. phys. iz splitskog Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a:


U nastavku slijedi Krunoslavova detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTv/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

U petak česti pljuskovi i grmljavina, ponegdje i nevrijeme te manje toplo

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: "I u petak u Slavoniji, Baranji i Srijemu vruće, s najvišom temperaturom zraka višom od 30 °C. Bit će promjenjive naoblake, a ponegdje i pljuskova s grmljavinom te lokalnih nevremena, uglavnom poslijepodne, na krajnjem istoku navečer i u noći.

I u središnjoj Hrvatskoj nestabilno, uz pljuskove praćene grmljavinom, moguće i izraženije. Jutro razmjerno toplo, uz najnižu temperaturu zraka od 18 do 22 °C, a danju niže vrijednosti nego u četvrtak - većinom između 27 i 30 °C.

Podjednako i na sjevernom Jadranu, a u gorskoj Hrvatskoj i malo niže vrijednosti. Bit će promjenljivo s povremenom kišom, a lokalno valja računati i na grmljavinsko nevrijeme, osobito u noći i ujutro. Na moru će uz to puhati jugo koje će prolazno okrenuti na umjeren i jak sjeverozapadnjak.

Jugo pa sjeverozapadni vjetar i na srednjem Jadranu, također uz promjenjivu naoblaku, ponegdje kišu pa i nevere, i to glavninom prijepodne i sredinom dana na sjeveru Dalmacije. Dnevna temperatura porast će do vrijednosti od 30 do 34 °C.

Vruće će se zadržati i na krajnjem jugu naše domovine. Oblaka će biti nešto manje nego drugdje pa će biti i manja vjerojatnost za pljuskove, lokalno moguće i izraženije."

Sljedećih dana nestabilno i svježije

"U subotu u većini unutrašnjosti promjenjivo s povremeno kišom te grmljavinom i malo nižom temperaturom. Još manje toplo u nedjelju i u ponedjeljak, posebice na oblačnijem i kišnijem istoku. Zapuhat će sjeverni vjetar.

Na Jadranu će zapuhati sjeverozapadnjak, u nedjelju i bura pri čemu će se postupno sniziti temperatura. Pritom u subotu ponegdje može biti pljuskova ili lokalnih nevera za koje će vjerojatnost biti manja u ponedjeljak te osobito u nedjelju.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!