Tijekom vikenda ponegdje obilna kiša, osobito u unutrašnjosti

16.07.2021.

17:29

Autor: Krunoslav Mikec, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Krunoslav Mikec

Krunoslav Mikec

Foto: HRT / HRT

"Oblaci i mjestimična kiša te grmljavina u petak samo su najava za promjenljiv i kišovit vikend. Već će tijekom noći s petka na subotu biti izraženih pljuskova uz veću količinu kiše, osobitu u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu, a jako nestabilno će biti i kasnije, uglavnom u istočnoj Hrvatskoj još i u ponedjeljak. Nažalost, takva će kiša vrlo vjerojatno ponegdje prouzročiti bujične i urbane poplave te podizanje vodostaja rijeka. Na sjevernom Jadranu puhat će ponegdje jaka bura s olujnim udarima.

Od utorka većinom suho, pa i pretežno sunčano, uz vrućinu uglavnom na Jadranu.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Krunoslavova detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, te mnogobrojni drugi tekstovi, između ostalih i:

U subotu često obilna kiša, na Jadranu ponegdje i bura

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: "U prvom dijelu subote na istoku zemlje većinom oblačno s povremenom kišom, mjestimice i izraženijim pljuskovima uz veću količinu oborine. Zatim vjerojatno sunčana razdoblja, a prema večeri opet kiša. Uz sjeveroistočni vjetar dnevna temperatura od 24 do 27 °C.

Povremena kiša i u središnjoj Hrvatskoj, posebno tijekom noći i jutra obilna, uz jake pljuskove s grmljavinom. Oni su mogući i popodne, no ne toliko često, pri čemu će se mjestimice naoblaka raskinuti. Puhat će slab i umjeren sjeveroistočnjak, a dnevna temperatura od 23 do 25 °C.

U gorju danju od 18 do 23 °C, a na sjevernom Jadranu između 24 i 27 °C. Bit će kiše, osobito u gorju i obilne, uz izražene pljuskove. Neverina može biti i na obali i otocima, poglavito u noći i prijepodne. Pritom će puhati bura i sjeverni vjetar, koji na udare mogu biti jaki, pa i olujni, posebice podno Velebita.

Promjenljivo i nestabilno i na području Dalmacije, uz mjestimičnu kišu, često u obliku pljuskova s grmljavinom, ali nerijetko i uz dulja sunčana razdoblja. Jugozapadnjak i jugo u drugom će dijelu dana okrenuti na sjevernjak i sjeverozapadnjak te buru, koji lokalno mogu biti jaki. Temperatura danju od 27 do 30 °C.

Podjednako će biti i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje također mjestimice treba računati na neverine, a puhat će jugo i jugozapadnjak, koji će prema kraju dana okrenuti na sjeverni vjetar i buru. Pritom more malo do umjereno valovito, prema otvorenom moguće valovito."

Do ponedjeljak promjenjivo pa stabilnije i sunčanije...

"U kopnenom području će izraženih pljuskova i veće količine kiše ponegdje biti i u nedjelju, na istoku i u ponedjeljak. Bit će i sunčanih razdoblja te će biti malo toplije nego u subotu. Od utorka uglavnom suho.

I na Jadranu od utorka stabilnije i sunčanije, ali prije toga treba računati na mjestimične neverine, i to uglavnom na srednjem i južnom Jadranu. Većinom će na sjevernom dijelu puhati bura koja povremeno može biti jaka. Zadržat će se vrlo toplo i vruće., prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!