U četvrtak većinom suho, na Jadranu i sunčano, ali razmjerno hladno, bura

18:39 / 09.03.2022.

Autor: Krunoslav Mikec, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Krunoslav Mikec

Krunoslav Mikec

Foto: Vrijeme / HRT

"Nakon srijede, koju je obilježilo uglavnom sunčano vrijeme i slabiji vjetar nego prošlih dana - u četvrtak ponovno u većini Hrvatske obilje sunčanih sati, ali i opet vjetrovitije, na Jadranu uz ponegdje jake pa i olujne udare bure. Štoviše, uz prolazno više oblaka mjestimice na istoku može biti slabog snijega u noći i ujutro, a od sredine dana u gorskoj Hrvatskoj.

Od petka do nedjelje uz prevladavajuće sunčano vrijeme vjetar će ponovno većinom oslabjeti, ali će i temperatura zraka biti niža - i jutarnja i dnevna, pri čemu jutarnji mjestimični mraz nije isključen ni uz more.

Početkom novog tjedna postupno zatopljenje, uz više oblaka osobito na Jadranu, gdje je i najveća vjerojatnost za malo kiše, posebno na otvorenome moru.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Krunoslavova detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U četvrtak većinom suho, na Jadranu i sunčano, ali razmjerno hladno, uz buru

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: "Četvrtak na istoku Hrvatske početi oblacima i mjestimičnim snijegom te susnježicom. No, već prijepodne bit će i sunčanih razdoblja, a u nastavku dana i uglavnom sunčano. Povremeno će puhati umjeren, moguće na udare i jak sjeveroistočni i sjeverni vjetar, uz koji će najviša temperatura zraka biti od 5 do 7 °C.

U središnjoj Hrvatskoj temperatura danju između 7 i 10 °C, a jutarnje vrijednosti bit će malo više nego u srijedu, uglavnom od -3 do 1 °C. Prvi dio dana oblačniji od drugog pri čemu samo rijetko može tijekom prijepodneva biti slabe oborine. Vjetar slab i umjeren sjeveroistočni, sredinom dana mjestimice na udare moguće i jak.

Sjeveroistočnjak će puhati i u Lici i Gorskom kotaru, a na sjevernom Jadranu bura, uglavnom podno Velebita na udare lokalno jaka pa i olujna. Na obali i otocima pritom pretežno sunčano, a u gorju sredinom dana i popodne prolazno naoblačenje uz koje mjestimice može pasti malo snijega. Jutro većinom podjednako hladno kao u srijedu, a dnevna temperatura od 3 do 8 °C, u Hrvatskom primorju i Istri između 10 i 14 °C.

Sunčano će prevladavati i u Dalmaciji gdje će također opet pojačati bura koja će od sredine dana lokalno imati jake, moguće i olujne udare. Najviša temperatura zraka od 12 do 14 °C, a u unutrašnjosti, gdje ujutro može biti negativnih vrijednosti, danju vjerojatno oko 10 °C.

Podjednake vrijednosti temperature i na krajnjem jugu naše domovine gdje će također dan obilovati suncem. No, kao i drugdje na moru, bura će biti jača nego u srijedu, poglavito poslijepodne kada može lokalno na udare biti jaka i olujna."

Do kraja tjedna razmjerno hladno


"Do kraja tjedna na kopnu uglavnom sunčano te još hladnije nego u srijedu i četvrtak. Najviša temperatura zraka u petak i subotu bit će oko 5 °C, u nedjelju malo viša, a najniža vrlo vjerojatno između -10 i -5 °C. U petak će još puhati slab i umjeren sjeveroistočnjak.

Na Jadranu bura koja će ipak oslabjeti u odnosu na četvrtak. Prevladavat će sunčano, a temperatura zraka će se sniziti pa opet u jutarnjim satima ponegdje može biti negativnih vrijednosti i mraza.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!