U četvrtak česta kiša, na Jadranu i nevere, svježije, osobito na kopnu

31.08.2022.

16:23

Autor: Krunoslav Mikec, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Krunoslav Mikec

Krunoslav Mikec

Foto: Vrijeme / HRT

"Rujan će u većini Hrvatske početi s oblacima i povremenom kišom, na Jadranu i mjestimičnim neverama, te uz osjetno nižu temperaturu zraka od posljednjeg dana kolovoza, osobito u kopnenom području, pa i na sjevernom Jadranu.

U petak djelomično razvedravanje, uz kišu još uglavnom u prvom dijelu dana na istoku i posebice jugu Hrvatske, a u subotu pretežno suho i sunčano te danju malo toplije, u unutrašnjosti nakon svježeg i često maglovitog jutra. Valja spomenuti kako u petak ujutro mjestimične kiše još može biti na jugu Jadrana, a još je vjerojatnija u subotu navečer na njegovom sjevernom dijelu.

U nedjelja kiša opet česta, na moru ponegdje i u obliku pljuskova, uz jugo, a početkom novog tjedna vjerojatnost kiše znatno se smanjuje. Štoviše, na Jadranu je velika vjerojatnost pretežno suhog i sunčanog vremena te vrlo toplog, mjestimice i vrućeg.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ.


A na kraju emisije "Vrijeme" nakon "Dnevnika" dodatno je komentirao novu promjenu vremena i dao sažetu analizu kolovoza:


"Kolovoz je završio s pravim ljetnim vremenom, nerijetko uz sparinu, ponegdje i vrućinu. Inače je mjesec bio iznadprosječno topao, uz kraća hladnija razdoblja. Jedno takvo slijedi i na samom početku rujna, no već od vikenda toplije, sredinom sljedećeg tjedna moguće i vruće, posebice na Jadranu."

Detaljnija preminarna analiza ne samo kolovoza, nego i ljeta i dosadašnjeg dijela godine, kao i trenutačno najvjerojatnija prognoza za sljedeće mjesece može se naći u internetskom Meteokutku HRT-a:

U nastavku slijedi Krunoslavova detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U četvrtak oblačnije, uz čestu kišu, na moru i nevere, te svježije, osobito na kopnu

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: "Četvrtak će u istočnoj Hrvatskoj biti oblačan, s povremenom kišom, ponegdje mogućom i grmljavinom. Puhat će slab i umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar, a dnevna temperatura zamjetno niža nego u srijedu - od 19 do 23 °C.

Svježije će biti i u središnjoj Hrvatskoj, s najvišom temperaturom između 18 i 20 °C. Najniža, pak, samo malo niža, oko 16 °C. Prevladavat će oblačno, na krajnjem sjeveru popodne uz moguća sunčana razdoblja. Povremeno će biti kiše, posebice u prvom dijelu dana, pri čemu samo mjestimice može i zagrmjeti.

Oblačno i kišovito u Lici i Gorskom kotaru, ponegdje moguće i uz veću količinu oborine te s temperaturom zraka od 13 do 18 °C. Na sjevernom Jadranu bit će i sunčanih razdoblja, ali vjerojatni su i mjestimični pljuskovi s grmljavinom, koji mogu lokalno biti i izraženiji. Puhat će bura, podno Velebita na udare ponegdje jaka i olujna, a najviša će temperatura zraka biti između 22 i 27 °C.

Pljuskovi praćeni grmljavinom, lokalno i nevere, izgledni su i na srednjem Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije. Uz slabu i umjerenu buru, prema jugu regije jugozapadnjak i zapadnjak, temperatura zraka će porasti do vrijednosti od 25 do 29 °C.

Najviša temperatura na krajnjem jugu Hrvatske između 28 i 30 °C. Vjerojatnost za kišu manja je nego drugdje, no ipak lokalno može biti pljuskova pa i nevera. Navečer će zapuhati bura, a prije toga vjetar slab do umjeren jugozapadni i zapadni, ponegdje i jugoistočni."

I dalje promjenjivo


"U petak na kopnu postupno razvedravanje te malo toplije nego u četvrtak. U subotu većinom suho i sunčano, uz još malo višu temperaturu zraka, a u nedjelju opet promjenjivo s mjestimičnom kišom, pa i u obliku pljuskova.

Na pljuskove treba računati u nedjelju i na Jadranu, gdje će puhati jugo. Prije toga uglavnom sunčano, u petak uz malo kiše u prvom dijelu dana još na jugu, a u subotu krajem dana na sjevernom Jadranu.", prognozirao za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!