U petak obilje sunca i malo viša temperatura zraka

30.06.2022.

18:36

Autor: Krunoslav Mikec, dipl.ing. DHMZ/HRT

Krunoslav Mikec

Krunoslav Mikec

Foto: HTV / HRT

Većinom je sunčan i vruć bio četvrtak, a uz obilje sunca u petak temperatura će zraka biti još malo viša. Mjestimice će pritom puhati umjeren jugozapadni vjetar. Potkraj dana i u noći na subotu prolazno naoblačenje glavninom u najsjevernijim područjima - gdje može biti i lokalnih pljuskova. Zapuhat će uz to sjeverni vjetar te će zbog dotoka manje toplog zraka tijekom vikenda vrućina malo popustiti. Početkom tjedna ponovno toplinski val, a sredinom tjedna porast naoblake uz veću vjerojatnost za mjestimičnu kišu koje može biti i na sjevernom Jadranu. U dane prije toga na moru pretežno sunčano pa i potpuno vedro s temperaturom danju uglavnom oko 35 stupnjeva te nerijetko uz vrlo tople noći. U subotu će zapuhati bura koja će podno Velebita u prvom dijelu dana biti jaka.


Galerija
Vremenska prognoza, Foto: HTV/HRT
Vremenska prognoza, Foto: HTV/HRTVremenska prognoza, Foto: HTV/HRTVremenska prognoza, Foto: HTV/HRTVremenska prognoza, Foto: HTV/HRT

Uz sunčano vrijeme vruće je bilo i danas, ali manje nego jučer. Petak donosi opet porast temperature, posebice u unutrašnjosti, a prevladavat će i dalje sunčano uz više oblaka na sjeveru potkraj dana. Približit će nam se tada ova slabo izražena fronta s kojom će do kopnenih područja stići malo manje topao zrak uz određenu količinu vlage.

Petak će na istoku Hrvatske biti većinom sunčan uz uglavnom slab vjetar. Postojat će pritom mala vjerojatnost za poneki lokalni pljusak. Temperatura ujutro oko 20, a najviša dnevna oko 35 stupnjeva. U zapadnijim predjelima očekuje se danju od 33 do 36, a jutarnje vrijednosti bit će između 17 i 20 stupnjeva. Prevladavat će sunčano, a prema kraju dana na krajnjem sjeveru porast naoblake uz povećanu vjerojatnost za lokalne pljuskove i grmljavinu. Pritom će zapuhati sjeverac.

A veći će dio dana vjetar biti slab do umjeren jugozapadni, kao i u gorju te na sjevernom Jadranu gdje će prema otvorenom moru te u Istri biti i južnog i jugoistočnog vjetra. Uz obilje sunca temperatura danju od 30 do 35 stupnjeva. Jutarnje vrijednosti između 21 i 25 na obali i otocima, od 17 do 20 u unutrašnjosti Istre te 12 do 17 u Lici i Gorskom kotaru.

Popodne će postojati mala vjerojatnost za pljusak u unutrašnjosti Istre te u gorju. Na srednjem Jadranu temperatura ujutro od 22 do 26, a u unutrašnjosti Dalmacije između 16 i 22. Danju pak uglavnom od 32 do 36 stupnjeva. Dan će biti sunčan s jugozapadnim i jugoistočnim vjetrom koji će puhati i na krajnjem jugu naše domovine.

More u takvim okolnostima mirno i malo valovito, s temperaturom od 25 do 28 stupnjeva. I ovdje će petak biti sunčan i vruć uz najvišu temperaturu između 32 i 35 stupnjeva. U dane vikenda pretežno vedro, a vrućina će malo popustiti, posebice u subotu. 

Početkom novog tjedna ponovno vruće i vrlo vruće, uz malu i umjerenu naoblaku te uz mogućnost za poslijepodnevne pljuskove u nekim predjelima. I na Jadranu sunčano, uglavnom u ponedjeljak s malom i umjerenom naoblakom. Toplinski će val ondje još trajati, i to uz veliku opasnost na zdravlje.

A zapuhat će na sjevernom Jadranu bura koja će u prvom dijelu subote na udare podno Velebita biti jaka i olujna. Drugdje se predviđa uglavnom sjeverozapadni i jugozapadni vjetar. Na moru će i prvi dani srpnja biti vrući, slično kao na zalasku lipnja kada je bilo zamjetno toplije nego što je uobičajeno.

Inače je cijeli mjesec bio obilježen iznadprosječnom toplinom uz kratkotrajno zahladnjenje početkom mjeseca. Tada je hladnije od prosjeka bilo i na kopnu, gdje će ovaj mjesec također završiti kao iznadprosječno topao. A više o odstupanjima temperature i količine oborine u lipnju bit će poznato sutra.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!