U četvrtak na kopnu promjenjivo, na Jadranu sunčanije i toplije

29.12.2021.

15:03

Autor: dr. sc. Petra Mikuš Jurković, DHMZ i Zoran Vakula

Petra Mikuš Jurković

Petra Mikuš Jurković

Foto: HTV / HRT

"U četvrtak će na kopnu još mjestimice pasti malo kiše, ponajprije u sjevernijim kopnenim područjima, a zatim slijedi stabilnije, sunčanije i toplije razdoblje, ujutro ponegdje uz maglu, koja lokalno može biti i dugotrajnija. Ujutro je magla moguća i ponegdje na Jadranu, gdje će prevladavati sunčano, uz umjeren sjeverozapadnjak, uz obalu i buru - idealno za razne priredbe na otvorenome. Temperatura će biti znatno iznad prosjeka, pa će ovogodišnje Silvestrovo i Nova godina biti među najtoplijima u znanoj povijesti mjerenja. Ponegdje vjerojatno i rekordno toplo, osobito na Jadranu.

Početak prvog radnog tjedna u novoj godini bit će nestabilniji i oblačniji, mjestimice moguće uz kišu, na Jadranu prolazno i jugo te jugozapadnjak.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Petrina detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te analize prošlih mjeseci i sezona, kao i o klimatskim promjenama, nedavnoj klimatskoj konferenciji u Glasgowu i još jednom uspjehu hrvatske meteofotografije, a u agrometeorološkom dijelu - o prvom Agroklimatskom atlasu Hrvatske:

U četvrtak na kopnu promjenjivo, na Jadranu sunčanije i toplije

Dr. sc. Petra Mikuš Jurković: "U četvrtak će na istoku Hrvatske prevladavati oblačno, mjestimice uz kišu, ali uglavnom slabu i u malim količinama. Ujutro je ponajprije uz rijeke moguća magla, a popodne osobito u zapadnoj Slavoniji i kraća sunčana razdoblja.

U središnjoj Hrvatskoj magla će biti češća, lokalno moguće i dugotrajnija, a ujutro zbog relativno niske temperature te ponegdje i slabih oborina valja biti na oprezu zbog moguće poledice. Uz promjenljivu naoblaku najviša dnevna temperatura bit će od 8 do 10 °C.

Na zapadu zemlje djelomice sunčano, a uz promjenjivu naoblaku tek malo kiše u noći i ujutro može pasti mjestimice u Gorskome kotaru. Vjetar će u unutrašnjosti Istre i u gorju biti slab pa će ponegdje ujutro biti i magle, koja je moguća i lokalno duž obale sjevernog Jadrana. Na moru će puhati umjeren sjeverozapadnjak, uz obalu i bura, a najviša temperatura bit će od 10 °C u gorju do 15 °C na moru.

U Dalmaciji stabilno - djelomice sunčano te danju razmjerno toplo. Povremeno će puhati umjeren sjeverozapadni i sjeverni vjetar, koji prema otvorenom moru ponegdje može biti i jak. More pritom malo do umjereno valovito, a vidljivost dobra.

Na jugu Hrvatske također sunčanije, uz najvišu dnevnu temperaturu od 13 do 16 °C. Puhat će većinom umjerena tramontana i bura, u prvom dijelu dana lokalno i umjereno jaka, osobito prema otvorenome moru."

Slijede stabilniji i većinom topliji dani

"Idućih dana vjetar će posvuda biti slabiji, pa raste vjerojatnost za maglu, koje će zasigurno biti ponegdje na sjeveru Jadrana, a moguća je lokalno i u Dalmaciji. No bit će većinom sunčano uz temperaturu zraka značajno iznad prosjeka za doba godine.

Neuobičajeno toplo te prevladavajuće sunčano bit će i na kopnu, ali osobito ujutro mjestimice i maglovito. Magla se ponegdje može i dulje zadržati pa će temperatura biti nešto niža.", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.


Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!