U nedjelju sunčanije i većinom toplije, ali i dalje promjenjivo

07.05.2022.

16:54

Autor: dr. sc. Petra Mikuš Jurković, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Petra Mikuš Jurković

Petra Mikuš Jurković

Foto: Vrijeme / HRT

"U nedjelju i ponedjeljak sunce će još povremeno zaklanjati oblaci, a ponegdje će padati i kiša, pa i u obliku lokalnih pljuskova s grmljavinom, koji se u unutrašnjosti ne smiju sasvim isključiti ni u utorak.

Od srijede do vikenda stabilno uz sve višu temperaturu, pa bi potkraj radnog dijela tjedna mjestimice već moglo biti i oko 30 °C. Iznadprosječna toplina mnoge će mamiti na plaže, no pripazite na visok UV indeks - mjeru jakosti sunčeva zračenja.", sažeta je tjedna prognoza koju je ua HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Petrina detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U nedjelju sunčanije i većinom toplije, ali i dalje promjenjivo

Dr. sc. Petra Mikuš Jurković: "U nedjelju će na istoku Hrvatske biti više sunčana vremena nego u subotu, osobito u drugom dijelu dana. No, lokalno su još mogući pljuskovi, osobito u Slavoniji u gorju. Povremeno će puhati umjeren istočnjak i sjeveroistočnjak, a dnevna temperatura ponegdje će doseći i 25 °C.

U središnjoj Hrvatskoj dnevna temperatura uglavnom malo niža. Bit će promjenjivo i nestabilno, mjestimice uz kišu, a popodne su lokalno mogući i pljuskovi s grmljavinom. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni.

Umjeren sjeveroistočnjak puhat će povremeno i u gorju, podno Velebita bura, prema večeri mjestimice i jaka. Oblaka će biti više u prvom dijelu dana, potom sunčanije, osobito na obali i otocima sjevernog Jadrana. No i dalje mjestimice kiša, popodne moguće i izraženiji pljuskovi i grmljavina, ponajprije u gorju.

Poneki lokalni pljusak, pa čak i izraženiji, vjerojatan je i u Dalmaciji, i to osobito u njezinoj unutrašnjosti. Ipak sunčanih sati bit će zamjetno više nego u subotu, uz popodnevnu temperaturu od 20 do 22 °C.

Podjednaka vremenska slika i na jugu Hrvatske - djelomice sunčano, ali nestabilno, pa je uz promjenjivu naoblaku moguća mjestimična kiša, pa i u obliku pokojeg lokalnog pljuska, osobito u zaobalju. U noći i ujutro uz obalu do umjerena bura, a danju sjeverozapadnjak, stoga more većinom malo valovito."

U novome tjednu sunčanije i toplije, ali u početku još ne i stabilno

"Iako će u novome tjednu sunčanog vremena biti sve više, lokalni pljuskovi i grmljavina na kopnu vrlo su vjerojatni i u ponedjeljak, a može ih biti i u utorak poslijepodne. Od srijede stabilno do vikenda, u većini područja uz dnevnu temperaturu iznad 25 °C.

I na Jadranu temperatura u postupnom porastu. Prevladavat će sunčano, a mala vjerojatnost za pokoji lokalni pljusak postoji samo početkom tjedna. U noći i ujutro uz obalu do umjerena bura, a danju sjeverozapadni i jugozapadni vjetar.", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza koju je Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a pripremio za emisiju "Istrage prometnih nesreća", kao i agrometeorološka prognoza, koja se priprema za "Plodove zemlje".

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!