U subotu opet za većinu nepovoljno vrijeme

10.12.2021.

19:43

Autor: dr. sc. Petra Mikuš Jurković, DHMZ i Zoran Vakula

Petra Mikuš Jurković

Petra Mikuš Jurković

Foto: HTV / HRT

"Tijekom oblačne subote opet će mjestimice biti mješovitih oborina, u gorju većinom susnježice i snijega, u nizinama i kiše, na Jadranu lokalno i obilnije, praćene grmljavinom. Osjet hladnoće pojačavat će umjeren, na istoku Hrvatske i jak sjeverozapadni i sjeveroistočni vjetar, a na Jadranu često olujna, na udare i orkanska bura.

S nedjeljom počinje stabilnije razdoblje, stoga u novome tjednu raste vjerojatnost za maglu i niske oblake, dok će na Jadranu prevladavati sunčano uz umjerenu buru i tramontanu, mjestimice s jakim, samo lokalno i olujnim udarima.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.


U nastavku slijedi Petrina detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza koja se priprema za emisiju "Istrage prometnih nesreća".

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te analize prošlih mjeseci i sezona, kao i o klimatskim promjenama i aktualnoj klimatskoj konferenciji u Glasgowu, a i najnovijem uspjehu hrvatskih fotografa:

U subotu opet za većinu nepovoljno vrijeme

Dr. sc. Petra Mikuš Jurković: "U subotu na istoku Hrvatske oblačno te razmjerno hladno, a osjet hladnoće pojačavat će umjeren do jak sjeveroistočni vjetar. Povremeno će biti oborine na granici kiše i snijega, stoga oprezno u prometu zbog poledice.

Poledica je osobito u noći i ujutro vjerojatna i u središnjoj Hrvatskoj, uz također većinom oblačno vrijeme, no uglavnom bez oborine, osim u južnijim predjelima, gdje će mjestimice biti većinom slabe susnježice ili kiše. Temperatura zraka od -2 ujutro do 3 °C popodne.

U gorju će povremeno padati snijeg uz stvaranje snježnog pokrivača, osobito u prvom dijelu dana. Na sjevernom Jadranu mjestimice kiša koja će u Istri najvjerojatnije potpuno izostati. Bit će prilično vjetrovito - puhat će jaka i olujna bura, pod Velebitom s orkanskim udarima, zbog čega je na snazi i najviše, crveno upozorenje. A s njom su snježne pahulje moguće i na obali.

I u Dalmaciji jaka, na udare i olujna bura uzrokovat će probleme u cestovnom i pomorskom prometu jer će more biti valovito i jače valovito. I pritom su zbog lokalno obilnije kiše moguće i bujične poplave. U višim predjelima unutrašnjosti mjestimice ća padati i susnježica i snijeg.

Na jugu Hrvatske također vrlo nestabilno, povremeno uz kišu, lokalno moguće i izraženije pljuskove s grmljavinom, osobito u prvom dijelu dana. U noći i ujutro još će mjestimice puhati jako jugo, a zatim će okrenuti na buru, navečer s olujnim udarima."

Od nedjelje stabilnije

"Idući dani na Jadranu će biti stabilniji i sunčaniji, bura i tramontana postupno će slabjeti, stoga će olujnih udara još biti ponajprije u nedjelju. U novome tjednu dnevna temperatura malo će porasti.

Nedjelja će na kopnu biti razmjerno vjetrovita i djelomice sunčana. Početkom sljedećega tjedna vjetar slabi, zbog čega raste vjerojatnost za maglu, osobito od utorka i dugotrajnu te će i dnevna temperatura zraka ovisiti o njezinoj dugotrajnosti.", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Galerija
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!