U subotu djelomice sunčano, ali još povremeno i kiša, gdjegod grmljavina

30.09.2022.

21:38

Autor: dr. sc. Petra Mikuš Jurković, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Petra Mikuš Jurković

Petra Mikuš Jurković

Foto: Vrijeme / HRT

"Nakon obilne, ponegdje i rekordne količine oborine u rujnu, i prvog dana listopada povremeno će padati kiša, lokalno i intenzivnija uz grmljavinu.

No od nedjelje slijedi mirnije i stabilnije razdoblje, ipak malo kiše još može pasti i u ponedjeljak. Jutra će ponegdje biti maglovita, zbog vedrijih noći i svježija, a danju uz sunčano vrijeme ugodno toplo. Na Jadranu će puhati povremeno umjeren sjeverozapadnjak, sredinom tjedna i bura.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Petrina detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U subotu djelomice sunčano, ali još povremeno i kiša, ponegdje i grmljavina

Dr. sc. Petra Mikuš Jurković: "U subotu još povremeno kiša, na istoku Hrvatske popodne i u obliku lokalno izraženijih pljuskova s grmljavinom. Ujutro je mjestimice moguća magla, a danju će se izmjenjivati oblačnija i sunčana razdoblja. Uz povremeno umjeren južni i jugozapadni vjetar, dnevna temperatura porast će na vrijednosti između 23 i 26 °C.

Mjestimične kiše, moguće i grmljavine, bit će i u središnjoj Hrvatskoj, osobito u prvom dijelu dana. Popodne više sunčanih razdoblja, posebice u zapadnijim predjelima, a povremeno će puhati umjeren jugozapadnjak.

U noći i ujutro, ponajprije na širem riječkom području te u Gorskome kotaru, moguća je obilnija kiša praćena grmljavinom. Danju će se vremenske prilike na sjevernom Jadranu i u gorskom području smirivati, pa će i sunčanih razdoblja biti sve više. Puhat će umjeren, u višim predjelima i jak jugozapadnjak, a prema otvorenome moru sjeverozapadnjak.

Osim još jačeg sjeverozapadnjaka, u Dalmaciji će još mjestimice puhati i jako jugo te južni vjetar. Bit će promjenjivo, povremeno uz kišu, a lokalno su mogući i intenzivni pljuskovi s grmljavinom. Jutarnja temperatura oko 15 °C u unutrašnjosti, a oko 20 °C na obali, popodnevna pak od 23 do 25 °C.

Podjednaka temperatura i na jugu Hrvatske, također uz vjerojatne ponegdje obilnije pljuskove. Nažalost, u takvim uvjetima ne može se isključiti i pojava bujičnih poplava, osobito u gradovima uz more. No umjereno do jako jugo i južni vjetar postupno će slabjeti, pa će se i more prema večeri smirivati."

Od nedjelje stabilnije, ali još ne posvuda suho

"Od nedjelje na Jadranu stabilnije - prevladavat će sunčano, povremeno će puhati umjerena bura i sjeverozapadnjak, a dnevna temperatura bit će oko prosjeka za doba godine.

I na kopnu mirnije i sunčanije, uz svježija, ponegdje i maglovita jutra, te većini ugodno topla poslijepodneva. No napomena da u ponedjeljak uz prolazno više oblaka mjestimice može pasti i malo kiše.", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!